Obcesowe traktowanie owoców może przynieść zaskakujące efekty. Podsmażone na dobrej oliwie jabłka i gruszki w towarzystwie rodzynek potrafią zadziwić smakiem, zwłaszcza gdy dodamy do nich nie, jak to zwykle bywa, cynamon, a szafran i płynny miód. Deser podaje się na gorąco. Podobno smaczny jest także z bitą śmietaną, ale traci się wówczas szafranowy, delikatny smaczek. Zamiast rodzynek można dodać małe, bardzo słodkie jasne winogrona.
Składniki:
4 łyżki rodzynek,
3 jabłka,
3 gruszki,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki miodu,
20 nitek szafranu.
Jak przyrządzić?
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej owoce wraz z odsączonymi rodzynkami przez 5 minut.
Do niedużych salaterek nakładamy owoce i polewamy je odrobiną miodu.
Całość posypujemy szafranem.
Jak podawać?
Deser podajemy gorący.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |