Kiedy obiad staje się posiłkiem wieczornym, o co nie trudno w listopadzie, odrobina luksusu może nastroić nas pozytywnie do zmarzniętego świata. Płomyki świec i miłe doznania kulinarne warte są wysokiej ceny składników. Bazylia już nie taka tania a krewetki jakoś nigdy nie mają sezonowych cen. Jednak niecodzienne smaki warte są swej ceny.
Składniki:
12 krewetek królewskich lub 20 krewetek tygrysich,
¾ szklanki bulionu rybnego,
¾ szklanki białego wina wytrawnego,
¾ szklanki śmietany 30%,
2 łyżki masła,
1 cebula,
¼ pęczka bazylii,
sól.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy masło.
Szklimy na nim cebulę i zalewamy winem.
Po 5 minutach duszenia odstawiamy.
Do garnka wlewamy bulion rybny gotowy lub przyrządzony z włoszczyzny i okrawków rybnych, byle nie łososiowych.
Dodajemy cebulę z winem, mieszamy.
Krewetki płuczemy, solimy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
Nie doprowadzamy do wrzenia.
Po ok. 3 minutach odcedzamy krewetki i odkładamy przykryte, by wolniej stygły.
Wywar odkrywamy i gotujemy ok. 10 minut redukując jego objętość o połowę.
Dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Bazylię siekamy i dodajemy do sosu.
Jak podawać?
Krewetki podajemy polane sosem i z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |