Zupa jesiennych warzyw rozgrzewa, poprawia nastrój, jest lekka, nie tucząca i bardzo smaczna. Utarło się, że najbardziej rozgrzewają zupy, które trzeba długo gotować jak grochowa, fasolowa czy rosół. A wystarczy trochę curry, imbiru, czosnku, odpowiednich warzyw i zupa gotowa. Efekt natychmiastowy.
Składniki:
3 czerwone papryki,
puszka całych pomidorów,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżo startego imbiru,
pół szklanki śmietanki,
natka pietruszki,
gałązka lubczyku,
kostka warzywna,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i białych części.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut (aż skórka będzie brązowa).
Wyjąć z piekarnika, włożyć do plastikowej torby i szczelnie zamknąć.
Pozostawić do wystygnięcia.
Paprykę wyjąć i obrać ze skórki.
Zagotować litr wody, dodać kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę.
Gotować 10 minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, paprykę, pokrojony czosnek, starty imbir.
Gotować następne 10 minut.
Dodać gałązkę lubczyku.
Zupę zmiksować.
Wlać śmietanę, przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać z makaronem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |