Składniki:
- 600 gramów mięsa mielonego,
- 2 kostki rosół z kury (knorr),
- 4 jaja,
- 1/4 szklanki ryżu,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 natka pietruszki,
- mięta suszona,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone wkładamy do miski, następnie dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 starkowaną cebule, białka z dwóch jajek, 1/4 ryżu,posiekaną drobno mięte i natkę pietruszki, dodać sól, pieprz do smaku. Wyżej wymienione składniki wymieszać.Nastawiamy garnek z wodą, gdy woda wrze wrzucamy do garnka 2 kostki rosołowe z kury i dodajemy kartofle pokrojone w kostki.Mięso wyrobione formujemy w kulki na blacie z mąką. (klopsiki wielkości orzecha włoskiego).Kiedu kartofle w garnku ugotowały się wrzucamy klopsiki oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy 15-20 min na średim gazie. Wczasie gotowania naszej zupy robimy sos cytrynowy.Sos cytrynowy:4 żółtka i 6 łyżek soku z cytryny i 4 łyżki wody.Do sosu wlewamy trochę wywaru z gotującej się zupy mieszać energicznie. Po wymieszaniu sosu wlewmy go do garnka z gotującą się zupą.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska, deska, nóż, łyżka, tarka.
Jak podawać?
Podajemy na talerzu lub salaterkach głębokich.
Uwagi:
Ryż najlepiej 2 godziny przed robieniem zupy namoczyć w wodzie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Darious |