Sk艂adniki:
1) 0,5kg maki
2) 3 jajka
3) budyn w proszku
4) dzem truskawkowy (lub morelowy)
5) drozdze
6) 2 banany
7) syrop klonowy
8) 1/4 margaryny
9) s贸l
10) kawa rozpuszczalna (najlepiej Nescaffe- jedna saszetka lub jedna lyzeczka)
11) 1/2L mleka
12) kakao
13) biszkopty
14) bita smietana
15) dwa nalesniki (upieczone wczesniej- ale tylko lekko zarumienione)
Jak przyrz膮dzi膰?
Margaryne roztopic (lekko ostudzic)- wlac do maki, dodac szczypte soli, jedna stolawa lyzka budyniu w proszku, 1 jajko. Dodac przygotowane drozdze. Wszystko dokladnie wymieszac dolewaj谩c mleka w zaleznosci od tworzacej sie masy. Mleko powinno byc przegotowane i cieple- ale nie gorace!Uformowane ciasto wkladamy do piekarnika- pieczemy w temp. ok. 200 st. C. Pieczenie zakonczyc po 15 minutach i uchylic lekko piekarnik aby samo wystyglo! Ciasto to nie powinno sie dokladnie upiec, ale tylko zgestniec!po wystygnieciu ciasto przekladamy do innego naczynia dodajemy: 2 jajka, lyzke stolowa dzemu,babany (lekko rozgniecione),2 lyzki syropu klonowego, 2 lyzki kakao, pokrojone w male skrawki nalesniki. Kawe parzymy w 1/2 szklanki mleka i czekamy az lekko przestygnie. Wlewamy kawke do calosci! -- calosc mieszamy mikserem dodajac troche cieplego mleka. Ukladamy biszkopty, zalewamy ciastem- i do piekarnika na ok. 25- 35 min. Wyjmujemy gdy sie mocno zarumieni! Po wystygnieciu ciasto przekroic na p贸l i pezelozyc bita smietana.
Jesc zaraz po przygotowaniu!!!!!!!
Jesli ciasto ma czekac na zjedzenie radze sie wstrzymac z przekladaniem smietany!
Jak podawa膰?
Podawac z kawa - najlepiej rozpuszczalna!
Uwagi:
Pisalem ten przepis bedac za granica wiec mam takie problemy z literami!
Ale ciasto (zapewniam) jest super!
A w dodatku zawsze wychodzi! Dawalem ten przepis wielu osoba i wszystkie go zachwalaly! Pewnie z powodu tych nalesnik贸w!- daja one wspanialy posmak!!!!!
Jesli jakies watpliwosci prosze o kontakt: nikoniko1@o2.pl
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 6-10 porcji |
Autor | niko |