Składniki:
- kapusta, a właściwie wierzchnie liście,
- 0,5 kg mięsa mielonego - mieszanego - wp/woł.,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 torebki kaszy jęczmiennej ( jeśli kasza z pudełka),
- kostki rosołowe lub prawdziwy wywar,v- kilka grzybków suszonych,
- vegeta, majeranek, pieprz czarny, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Kapustę obgotowujemy - zdejmując z niej liście. Kaszę gotujemy do takiego stanu, aż zacznie (!)się troszkę rozklejać odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki - 1/2 ilości kroimy w drobną kostkę i podsmażamy odrobinę. Mięso mielone, kaszę i pieczarki łączymy ze sobą dodając jajko, odrobine bułki tartej oraz przyprawy - pieprz czarny, sól lub vegetę i trochę majeranku. Farsz nakładamy na liście i zwijamy w ... gołąbki. Układamy je w garnku, zalewamy wywarem lub rozpuszczonym rosołkiem z kostki wrzucając grzybki suszone i resztę poszatkowanych pieczarek i dusimy do miękkości kapusty. Gdy gołąbki są gotowe, wyjmujemy je, sos zagęszczamy odrobinę - można użyć śmietany.
Uwagi:
Jest to sposób na gołąbki, jesi znudzi nam się ich tradycyjny smak. Zawsze ta potrawa kojarzy mi się z jesienią, czasem zamiast pieczarek używam grzybów leśnych - zdecydowanie zyskuje na smaku i... aromacie!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | LATRAVIATTA |