Skrzydełka pikantne w miodzie

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 kg skrzydełek,
- 6 łyżeczek soku z cytryny,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 40 dkg miodu,
- 5 ząbków czosnku,
- imbir,
- chilli.v- sól,
- pieprz,
- olej,
- jarzynka,
- sos sojowy.

Jak przyrządzić?

Skrzydełka dzielimy na 3 części, dwie części odkładamy i wrzucamy do gotującej wody z jarzynką z tego robimy wywar, skrzydełka (cześć środkowa) jadalne odkładamy do rondla.
Przygotowujemy sos.
Przeciśnięty czosnek, utartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, miód, imbir , olej, sos sojowy, chilli, jarzynkę i to wszystko mieszamy, musi powstać gęsta masa.
Jadalne części skrzydełek zalewamy tą masą i gotujemy aż do momentu kiedy masa odparuje. Skrzydełka oblepją się tą masą i muszą mieć ciemno złocisty kolor.

Jak podawać?

Najlepiej z ryżem "risotto z zielonym groszkiem" przepis na nie też podałam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt30 zł
Autorjudi

Skrzydełka pikantne w miodzie: Podobne przepisy

Skrzydełka pikantne w miodzie: wypróbuj również

Powiązane Tematy