Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek,
- 6 łyżeczek soku z cytryny,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 40 dkg miodu,
- 5 ząbków czosnku,
- imbir,
- chilli.v- sól,
- pieprz,
- olej,
- jarzynka,
- sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka dzielimy na 3 części, dwie części odkładamy i wrzucamy do gotującej wody z jarzynką z tego robimy wywar, skrzydełka (cześć środkowa) jadalne odkładamy do rondla.
Przygotowujemy sos.
Przeciśnięty czosnek, utartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, miód, imbir , olej, sos sojowy, chilli, jarzynkę i to wszystko mieszamy, musi powstać gęsta masa.
Jadalne części skrzydełek zalewamy tą masą i gotujemy aż do momentu kiedy masa odparuje. Skrzydełka oblepją się tą masą i muszą mieć ciemno złocisty kolor.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem "risotto z zielonym groszkiem" przepis na nie też podałam.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | judi |