Składniki:
- 35 dkg miodu,
- 50 dkg mąki,
- 10 dkg cukru,
- 10 dkg masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- skórka i cok z 1 cytryny,
- przyprawa do piernika (1 torebka),
- łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 20 dkg migdałów,v- 20 dkg cukru pudru (do lukru).
Jak przyrządzić?
1. Miód podgrzewać z cukrem i masłem tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać jajko, sól, skórkę cytrynową, kakao i przyprawe do pierników, wymieszac wszystko. Połączyć z sodą rozpuszczoną w łyżce wody oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieść i wyrobić ciasto.
2. Migdały sparzyć obrac ze skórki i grubo pokroić. Dodać do ciasta i jeszcze raz zagnieść.
3. Ciasto piernikowe rozwałkowac na nasmarowanej masłem blasze. Piec 20-25 minut w temp 175 stopni. Nastepnie wyjąć i odłozyc do wystygnięcia.
4. Zrobić lukier: cukier puder utrzeć z 4-5 łyżkami soku cytrynowego, posmarować piernik. Zanim lukier zastygnie udekorowac np. posiakanymi lub w całosci orzechami, migdałami, pistacjami, cynamonowymi ciasteczkami, wisniami koktajlowymi, czy tez innymi bakaliami czy ozdobami do ciast.
Jak podawać?
Po ostudzeniu sie całkowicie lukru, piernik pokroić ukośnie na nieduże porcje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 porcji |
Kaloryczność | 320 kcal / 1 szt. |
Autor | Czarna |