Tradycyjny piernik lukrowany - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 35 dkg miodu,
- 50 dkg mąki,
- 10 dkg cukru,
- 10 dkg masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- skórka i cok z 1 cytryny,
- przyprawa do piernika (1 torebka),
- łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 20 dkg migdałów,v- 20 dkg cukru pudru (do lukru).

Jak przyrządzić?

1. Miód podgrzewać z cukrem i masłem tak długo, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać jajko, sól, skórkę cytrynową, kakao i przyprawe do pierników, wymieszac wszystko. Połączyć z sodą rozpuszczoną w łyżce wody oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Zagnieść i wyrobić ciasto.

2. Migdały sparzyć obrac ze skórki i grubo pokroić. Dodać do ciasta i jeszcze raz zagnieść.

3. Ciasto piernikowe rozwałkowac na nasmarowanej masłem blasze. Piec 20-25 minut w temp 175 stopni. Nastepnie wyjąć i odłozyc do wystygnięcia.

4. Zrobić lukier: cukier puder utrzeć z 4-5 łyżkami soku cytrynowego, posmarować piernik. Zanim lukier zastygnie udekorowac np. posiakanymi lub w całosci orzechami, migdałami, pistacjami, cynamonowymi ciasteczkami, wisniami koktajlowymi, czy tez innymi bakaliami czy ozdobami do ciast.

Jak podawać?

Po ostudzeniu sie całkowicie lukru, piernik pokroić ukośnie na nieduże porcje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje20 porcji
Kaloryczność320 kcal / 1 szt.
AutorCzarna

Tradycyjny piernik lukrowany: Podobne przepisy

Tradycyjny piernik lukrowany: wypróbuj również

Powiązane Tematy