Składniki:
Pierożki:
- 20 g drożdży,
- 1/2 szkl. ciepłego mleka,
- cukier,v
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- Jarzynka WINIARY (do smaku),
- 30 g grzybów suszonych,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Ciasto: drożdże rozkruszyć, dodać odrobię cukru i mleko. Pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać odrobinę soli , drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.Farsz: Grzyby namoczyć (najlepiej na noc), ugotować, pokroić bardzo drobno. Kapustę ugotować, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Połączyć składniki farszu. Doprawić Jarzynką i pieprzem.Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką, nakładać porcje farszu, zlepić. Wrzucać na rozgrzany olej na patelni, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z filiżanką Barszczu czerwonego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 221 kcal / 1 porcja |
Autor | Winiary |