Barszcz czerwony czysty
DAMIESA • dawno temuCzerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa na Święta Bożego narodzenie, ale zdarza się także, że bardzo często sięgamy po nią w czystej postaci w czasie obiadów rodzinnych. Jak przy stole nie popełnić gafy spożywając tę aromatyczną zupę? Jeśli podano Ci ją w bulionówce z uszkami nie wpadaj w panikę! Oto recepta jak z tego wybrnąć z klasą.
Jeśli bulionówka ma kształt miseczki z dwoma uszkami zupę należy spożyć łyżką, przytrzymując naczynie za lewe uszko. Nie należy jej jednak przychylać, bo nie jest to w dobrym tonie. Zasada savoir-vivre'u przy stole mówi, że powinniśmy pozostawić nieco zupy na dnie. Takie zachowanie świadczy o naszej klasie i zachowaniu umiaru w jedzeniu. Nie jest jednak wielką gafą, gdy dokończymy danie „do samego dna”. Aby to zrobić, jeśli zostanie nam niewielka ilość, którą trudno nabrać łyżką, można unieść miseczkę i po prostu wypić barszcz z naczynia.
Zupełnie inaczej zachowamy się, jeśli naczynie w którym podano nam zupę ma jedno uszko. W tym przypadku taki kształt wskazuje na to, abyśmy pili barszcz czerwony tak jak np. herbatę czy kawę.
Warto znać te zasady, aby podczas kolacji w doborowym towarzystwie nie popełnić stołowego faux pas.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze