Składniki:
- 1-1,2 kg buraków,
- warzywa tzw. włoszczyzna - wszystko drobno pokrojone,
- ziele ang.,
- pieprz laur.,
- sok z jednej cytryny,
- 25 ml. oliwy,
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki cukru,
- 4 naciete ząbki czosnku i 2 łyżki majeranku.
Jak przyrządzić?
Wszystkie sładniki albo starte na grubej tarce, albo w mikserze jakimś, w każdym razie muszą być drobne nie w całości. Wszystko wkładamy do 4-ro litrowego naczynia Tupperware - to jest misa z sitem zamykana hermetycznie. Wszystko jest w sicie, a sito w misie. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi i przykrywamy hermetyczna pokrywą. Barszcz stoi i się robi przez 30 min. bez tzw. żródla ciepła, a my w tym czasie odpoczywamy lub coś innego pilnego robimy. Po upływie tego czasu otwieramy pokrywę, unosimy sito, żeby odcedzić barszcz, sito potem można postawić na pokrywie, a barszcz nalewamy do filiżanek.
Potrzebne przybory:
Nie mówiąc o tarce, czy siekalnicy, to naczynie Tupperware.
Jak podawać?
W filiżankach do... pasztecików, lub do dania głównego.
Uwagi:
Jedyna trudność to naczynie, bo w żadnej innej kombinacji nie da sie osiągnąć celu. Ale takie naczynia są do nabycia w sprzedaży bezpośredniej.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | gigol |