Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju
OLIWKA . • dawno temuBarszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym jest najlepszy na świecie. Chcesz go przygotować?
Przygotuj:
- kilogram buraków
- marchewkę
- pietruszkę
- kawałek selera
- kwaśne jabłko
- 4 ząbki czosnku
- cebulę
- sok z połowy cytryny
- 5–6 grzybków suszonych
1. Umyj grzyby i zalej je szklanką wody. Powinny się moczyć kilka godzin. Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie około 60 minut.
2. W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz buraki i pokrój je na części. Jabłka podziel na ósemki. Marchewkę i pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 części. Z cebuli zrób ćwiartki.
3. Zalej przygotowane warzywa 2 litrami wody. Dodaj do nich także seler i czosnek.
4. Barszcz czerwony z łyżką soli powinien się gotować pół godziny na wolnym ogniu.
5. Po tym czasie dodaj do niego sok z cytryny, ostudź i wstaw do lodówki.
6. Barszcz z uszkami najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Zanim go podasz odcedź jarzyny i dodaj szklankę wywaru z grzybków.
7. Wigilijny barszcz wystarczy teraz doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Ewentualnie można dodać sok z cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze