Świąteczny. Koniecznie postny. Prosty, ale wymagający przygotowania w dwóch etapach.Dlatego jeśli macie ambicje zrobienia barszczu własnoręcznie od początku do końca- musicie pomyśleć o tym wcześniej. Że taki będzie najsmaczniejszy, nie muszęnikogo przekonywać.
Składniki:
1) Kwas buraczany:- 1/2 kg buraków ćwikłowych,
- 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej,
- skórka razowego chleba,
- szczypta soli.
Barszcz:
- 1 i 1/ 2 litra wody,
- 1/2 kg buraków,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Kwas buraczany:
1) Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy w kamiennym garnku lub szklanym słoju.
2) Zalewamy je ostudzoną i osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba.
3) Pojemnik przykrywamy kawałkiem szmatki (gazą). Odstawiamy w ciepłe i spokojne miejscena 3-4 dni. Jeśli na powierzchni płynu zobaczymy zbierającą się pianę - usuwamy ją starannie.
4) Po tym czasie zlewamy płyn do czystych butelek lub słoików, które starannie zamykamy.Przechowujemy w chłodnym miejscu do czasu użycia.
Barszcz:
1) Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą.
2) W tym czasie trzemy buraki na dużych oczkach. Dodajemy do jarzynowego wywaru po ok. 20 min.Nie przykrywamy garnka pokrywką. Dzięki temu nie stracimy klarownego, czerwonego koloru.Zajmie nam to następne 20 min. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny w ilościach najlepszychdla własnego smaku. Raz krótko zagotowujemy.
3) Zupę zostawiamy "w spokoju" na około pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują.Po tym czasie przecedzamy barszcz do innego garnka. Dolewamy ok 1/2 litra kwasu z buraków.Doprawiamy do smaku ponownie.
Jak podawać?
Barszcz mocno grzejemy przed podaniem, uważając by się nie zagotował. Wszystko to dlazachowania klarownego, czystego koloru, tak charakterystycznego dla tej zupy.
W Wigilię najczęściej podajemy z uszkami z grzybów, które pięknie dopełniają jego smak.Na co dzień bardzo smaczny z fasolą typu "jaś".
Uwagi:
Jeśli barszcz podajemy bezpośrednio na talerzach - pamiętajmy, aby przedtem podgrzać uszka. Zimne bardzo ochłodzą zupę - nawet gorącą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |