Barszcz wigilijny - Przepis

Przepis kulinarny
Barszcz wigilijny Zobacz 6 zdjęć

Świąteczny. Koniecznie postny. Prosty, ale wymagający przygotowania w dwóch etapach.Dlatego jeśli macie ambicje zrobienia barszczu własnoręcznie od początku do końca- musicie pomyśleć o tym wcześniej. Że taki będzie najsmaczniejszy, nie muszęnikogo przekonywać.

Składniki:

1) Kwas buraczany:- 1/2 kg buraków ćwikłowych,
- 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej,
- skórka razowego chleba,
- szczypta soli.

Barszcz:
- 1 i 1/ 2 litra wody,
- 1/2 kg buraków,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- cukier.

Jak przyrządzić?

Kwas buraczany:
1) Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy w kamiennym garnku lub szklanym słoju.

2) Zalewamy je ostudzoną i osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba.

3) Pojemnik przykrywamy kawałkiem szmatki (gazą). Odstawiamy w ciepłe i spokojne miejscena 3-4 dni. Jeśli na powierzchni płynu zobaczymy zbierającą się pianę - usuwamy ją starannie.

4) Po tym czasie zlewamy płyn do czystych butelek lub słoików, które starannie zamykamy.Przechowujemy w chłodnym miejscu do czasu użycia.

Barszcz:
1) Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą.

2) W tym czasie trzemy buraki na dużych oczkach. Dodajemy do jarzynowego wywaru po ok. 20 min.Nie przykrywamy garnka pokrywką. Dzięki temu nie stracimy klarownego, czerwonego koloru.Zajmie nam to następne 20 min. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny w ilościach najlepszychdla własnego smaku. Raz krótko zagotowujemy.

3) Zupę zostawiamy "w spokoju" na około pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują.Po tym czasie przecedzamy barszcz do innego garnka. Dolewamy ok 1/2 litra kwasu z buraków.Doprawiamy do smaku ponownie.

Jak podawać?

Barszcz mocno grzejemy przed podaniem, uważając by się nie zagotował. Wszystko to dlazachowania klarownego, czystego koloru, tak charakterystycznego dla tej zupy.

W Wigilię najczęściej podajemy z uszkami z grzybów, które pięknie dopełniają jego smak.Na co dzień bardzo smaczny z fasolą typu "jaś".

Uwagi:

Jeśli barszcz podajemy bezpośrednio na talerzach - pamiętajmy, aby przedtem podgrzać uszka. Zimne bardzo ochłodzą zupę - nawet gorącą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćniedużo
Przybliżony koszt6 zł

Barszcz wigilijny: Podobne przepisy

Barszcz wigilijny: wypróbuj również

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... Barszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... Już za kilka dni przestaniemy nerwowo szukać prezentów dla najbliższych i zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Niestety ... , podobnie jak część wigilijnych potraw, ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... . Pierwszą zapowiedzią niezwykłych dań, które się na nim pojawiają jest wigilijna kolacja. Już wówczas mamy do czynienia z kolorową feerią aromatycznych dań. Obok tak wspaniałych potraw, jak świąteczny ... karp w sosie, karp zapiekany z grzybami ...

dawno temu

Barszcz biały

... Zielona ogórkowa, czerwona pomidorowa, barszcz czerwony, pomarańczowa gulaszowa – każda z tych zup ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i barwę. Do tego elitarnego grona bogatej gamy kolorów zaliczyć ... należy także często niedoceniany barszcz ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ... pójdzie jak po maśle. 2. Rodzynki namocz w ...

dawno temu

Sałatka wigilijna - jeszcze pyszniej na stole

... zmieniać, na przykład uszka z barszczem, ale niektóre dania można, a nawet trzeba modyfikować. Zabronione nie jest również wprowadzanie nowości. Niech w tym roku zaskoczeniem będzie sałatka wigilijna. ... Wprawdzie jesteśmy dopiero po wizycie ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... Tradycyjnie podczas Wigilii zupę tę spożywamy z uszkami. Tak jest niezmiennie od lat i większość z nas jest wierna takiemu sposobowi przyrządzenia barszczu. Dla chcących trochę poeksperymentować, można wypróbować kilku innych przepisów na ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Świąteczny obiad – co przygotować na świąteczny stół?

... . Nie inaczej ma się tutaj aspekt kulinarny. Słodkie wypieki i wytrawne dania, które goszczą na naszych wigilijnych stołach nie są przypadkowe. Większość z nich jest pewnego rodzaju symbolem. Sprawdźcie, jakie potrawy przygotować na świąteczny ...

dawno temu

Wigilijna zupa rybna

... Wigilijna kolacja to chyba jedna z niewielu chwil, w jakiej rezygnujemy z ulubionych zapiekanek makaronowych, domowej pizzy albo sałatki kebab i zastępujemy je tradycyjnymi potrawami świątecznymi ... . Nie oznacza to bynajmniej, że wigilijne ...

dawno temu

Barszcz czerwony zabielany

... Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają ...

dawno temu

Jak przyrządzić barszcz dla dziecka?

... Rozszerzanie diety niemowlaka opiera się przede wszystkim na wprowadzaniu warzywnych zupek. Są zdrowe, pożywne i smaczne. Choć może wydawać się to dziwne, już 7-miesięczne niemowlę może spróbować pysznego barszczu czerwonego. Jak go przyrządzić? ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... im miana jedzenia, ponieważ nie są one według nich sycące i mogą stanowić ewentualnie dodatek do dania głównego. Do ich skosztowania może jednak przekonać idealna na deszczową pogodę potrawa – barszcz ukraiński, który wspaniale odżywia i ...

dawno temu

Wigilijne wróżby

...     Wiedziałaś o tym, że można wigilijnemu szczęściu pomóc? Otóż można, wystarczy wiedzieć o kilku wskazówkach, a prawdopodobieństwo spełnienia się marzeń wzrasta. A może to zwykłe zabobony....? No cóż, to już każda z was oceni sama. Warto ...

dawno temu

Wigilijny stół - dekoracje, które go upiększą

... W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania, ale także odpowiednią dekorację wigilijnego stołu. Ma być uroczyście i pięknie, ale to nie znaczy, że stół ma wyglądać ...

dawno temu

Barszcz czerwony czysty

...   Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa na Święta Bożego narodzenie, ale zdarza się także, że bardzo często sięgamy po nią w czystej postaci w czasie obiadów rodzinnych. Jak przy stole ... Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... w tej samej wodzie, odcedź i przepuść przez ...

dawno temu

Powiązane Tematy