W sezonie warto zebrać i ususzyć ładne zdrowe borowiki, podgrzybki i kozaki, by później z przyjemnością dodawać je do różnych potraw. Choć grzyby nie mają większych wartości odżywczych, od wieków po prostu uwielbiamy je zbierać i jeść. W przygotowaniu wieczerzy wigilijnej suszone grzyby są niezbędne, a ich aromat roznosi się po całym domu. Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów z grzybami, kapusty czy zupy grzybowej. Moją zupę grzybową wzbogacam suszonymi owocami, co poprawia jej smak i aromat.
Składniki:
5 dag suszonych grzybów,
10 śliwek suszonych bez pestek,
10 suszonych jabłek,
1 cebula,
1 marchewka,
kawałek selera,
śmietana,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć w wodzie na około 1 godzinę, dokładnie oczyścić i pokroić.
Wodę z namoczonych grzybów wlać do garnka, uzupełnić wodą tak, żeby było około 2 l, dodać pokrojone warzywa, grzyby i gotować aż składniki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać część śliwek i jabłek (resztę pozostawić do dekoracji) i jeszcze gotować 15 min.
Zupę zmiksować.
Przyprawić solą, pieprzem i śmietaną. Smakuje także bez śmietany.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować pozostawionymi suszonymi owocami oraz natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |