Składniki:
Włoszczyzna suszona, 2 litry wody, łyżeczka soli, marchewka, kasza gruba, ok. 4 łyżek, 1 żeberko, kawałek wędzonki (może być krotoszyńska) 20 dkg, paczka szpinaku mrożonego, ziemniak.
Jak przyrządzić?
Wodę gotuję i wrzucam do niej żeberko i wędzonkę, następnie susz włoszczyzny i marchewkę, dodaję soli. Gotuję aż mięso będzie miękkie. Dodaję potem 4 łyżki grubej kaszy, a na końcu szpinak - całe opakowanie(rozdrobniony). Gotuję jeszcze z 15 minut. Potem osobno gotuję ziemniaki. Na talerz wlewam zupę i dokładam parę ugotowanych ziemniaczków. Pycha.
Uwagi:
Przepis jest bardzo stary, tak gotowała moja babcia, moja mama, a teraz ja. Mój syn się nią zajada.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Autor | Jana |