Składniki:
5 ząbków czosnku, kwaśna śmietana (250 ml), 5 łyżek stołowych majonezu, torebka mięty (takiej do parzenia), sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, cukier.
Jak przyrządzić?
Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskacz do czosnku. Kwaśną śmietanę połączyć z majonezem i dodać do czosnku. Otworzyć torebkę mięty i wsypać 2-3 szczypty do pojemnika z czosnkiem, śmietaną i majonezem. Całość przyprawić solą , pieprzem, słodką papryką oraz 5 szczyptami ziół prowansalskich. Jeżeli sos byłby za kwaśny, dodać odrobinę cukru do smaku.
Potrzebne przybory:
Miseczka do sosu, wyciskacz do czosnku, chęci do przyrządzenia sosu x)
Jak podawać?
Znakomita do wszystkiego!
Uwagi:
Polecam zostawić sos na jakieś 30 min., aby się przejadł ;)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | al^alBan |