Składniki:
1,5 szklanki białej fasoli, 1 łyżka stołowa oliwy extra virgin, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, 3 słupki selera naciowego, 2 średnie marchewki, 2 plasterki boczku, 4 duże pomidory, 1,5 litra bulionu warzywnego, 1/4 szklanki pasty pomidorowej, cukier, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, cząber.
Jak przyrządzić?
Zalać fasolę wodą w dużej misce i zostawić pod przykryciem całą noc. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić grubo posiekane: cebulę, marchewki, seler naciowy, boczek oraz zmiażdżony czosnek. Smażyć, aż warzywa będą miękkie.Dodać grubo pokrojone pomidory i gotować 5 minut albo, aż pomidory będą miękkie. Dodać fasolę, bulion warzywny, pastę pomidorową, łyżeczkę cukru, przyprawy według uznania (im więcej tym lepiej :-), zredukować ogień, przykryć i gotować ok.1,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | Anka |