Zupka wiosenna z młodej kapusty

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 l rosołu (wg upodobania albo rosół na drobiu i połówce włoszczyzny albo na 1,5 kostki rosołowej drobiowo-warzywnej + pół włoszczyzny+ -- 2 łyżki oleju),
- 1 mała główka młodej kapusty,
- 4 ziemniaki,
- 5 dag sera żółtego,
- 2 łyżki śmietany 22%,
- ew. 1 żółtko,
- do smaku: odrobina cukru, cebula prażona w płatkach do zup, ew. szczypta gałki muszkatołowej).

Jak przyrządzić?

Młodą kapustę dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki, które wrzucamy do 1,5 l wrzącego rosołu. Gotujemy ok 15 min,, aż kapusta bedzie miękka.Oddzielnie gotujemy ziemniaki.Przelewamy rosół przez sito do drugiego garnka. Rosól wraca do garnka, a z kapusty na sicie odkładamy 1/3.Resztę kapusty miksujemy z rozdrobnionymi ziemniakami.Wszystko wrzucamy z powrotem do rosołu, doprawiamy odrobiną cukru i resztą przypraw.Zupę zestawiamy z ognia, zaprawiamy śmietaną (w talerzyku z odrobiną zupy rozprowadzamy śmietanę i dopiero wlewamy do garnka) i ew. żółtkiem.Podajemy ze startym serem żółtym, który sypiemy do talerza z zupą. Ale niekoniecznie.

Uwagi:

Wiosenna, lekka, delikatna zupka. Cieszmy sie nią póki jest młoda kapusta :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
AutorBlue7

Zupka wiosenna z młodej kapusty: Podobne przepisy

Zupka wiosenna z młodej kapusty: wypróbuj również

Powiązane Tematy