Sk艂adniki:
- 0,5 kg surowego wedzonego boczku,
- 0,5 kg bialej surowej kielbasy,
- 30 dkg mocno podwedzonej kielbasy,
- opcjonalnie jakies kosci, kawal biodrowki etc...
- kilka zabkow czosnku,
- kilka swiezych lub suszonych grzybow,
- 2 duze cebule,
- ziemniaki,
- zakwas barszczu bialego,v
- majeranek pieprz sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Bierzemy duzy garnek w ktorym gotujemy boczek, biala kielbase, mieso (ja zawsze obgotowuje surowa szynke czy inne wedzonki - powstaje super wywar). Jesli jest mieso, to musimy odszumowac. Doprawiamy wstepnie pieprzem, sola i majerankiem. gotujemy ok 40 minut (jezeli obogotwujemy jakas duza wedzonke to odpowiednio dluzej). dorzucamy pokrojone grzyby, gotujemy dalej. wyciagamy calosc miesa z garnka i czekamy az troche ostygnie. mieso z kosci obeiramy i pociete wrzucamy do garnka. na patelnie przesmazamy wedzony boczek, wedzona kielbase pocieta w polplasterki razem z polowa czosnku, przyprawione ww przyprawami. dosc mocno przesmazone wrzucamy do gara. nastepnie na tluszczu pozostalym ze smazenia podsmaamy do zeszklenia pozostaly czosnek i cebule i rowniez wrzucamy do garnka, do ktorego wrzucamy tez pokrojene ziemniak i pokrojona w kostke biala kielbase po jakis 10 minutach dolewamy zakwas (najlepiej zrobic samemu), przyprawiamy ostatecznie, gotujemy jeszcze jakies 15 -20 minut.
Potrzebne przybory:
Garnek, ostry noz, patelnia.
Jak podawa膰?
Obowiazkowo goraca, mozna ja zaprawic smietana (ja osobiscie wole bez), mozna wrzucic jajko na twardo na talerz i zalac zupa. obowiazkowo do zagryzienia kromka prawdziwego razowego chleba.
Uwagi:
Zupa powinna byc gesta i aromatyczna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |
Autor | sailor |