Składniki:
Kiszenie żuru:
- 1 litr wody,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 2 ząbki startego czosnku,
- skórka z chleba.
Jak przyrządzić?
Mieszamy wodę z mąką. Roztwór ten powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy czosnek i kawałek skórki z chleba ( przyspiesza kiśnięcie). Przykrywamy naczynie czystą ściereczką i zostawiamy do wykiśnięcia na około 5 dni w temperaturze pokowej. Gdy ukiśnie dokładnie mieszamy i zcedzamy. Jest tego większa ilość i dlatego możemy część zlać do słoików i włożyć do lodówki( można tak przechowywać nawet 2 miesiące). Przyda się gdy głowimy się co tu ugotować. Ja przeważnie dzielę to na cztery części (cztery słoiki po dżemie - te większe).Gotowanie żurku:Zagotować 2 litry wody. Na gotującą wodę wlać rozmieszaną zawartość żurku z jednego słoika. Mieszać aż do zagotowania. Gdy się zagotuje wyłączyć gaz. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać dość dużo maggi.
Potrzebne przybory:
Do kiszenia:Garnek kamionkowy, lub szkalne naczynie, drewniana łyżka do wymieszania, ściereczka.Do gotowania: Garnek emaliowany, drewniana łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Podajemy z jajkiem, ziemniakami, chlebem( jak kto woli).Życzę smacznego.
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi, to można dodać do żurku kostkę bulionu rosołowego, czy też grzybowego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Maria |