Swojski żurek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kiszenie żuru:
- 1 litr wody,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 2 ząbki startego czosnku,
- skórka z chleba.

Jak przyrządzić?

Mieszamy wodę z mąką. Roztwór ten powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy czosnek i kawałek skórki z chleba ( przyspiesza kiśnięcie). Przykrywamy naczynie czystą ściereczką i zostawiamy do wykiśnięcia na około 5 dni w temperaturze pokowej. Gdy ukiśnie dokładnie mieszamy i zcedzamy. Jest tego większa ilość i dlatego możemy część zlać do słoików i włożyć do lodówki( można tak przechowywać nawet 2 miesiące). Przyda się gdy głowimy się co tu ugotować. Ja przeważnie dzielę to na cztery części (cztery słoiki po dżemie - te większe).Gotowanie żurku:Zagotować 2 litry wody. Na gotującą wodę wlać rozmieszaną zawartość żurku z jednego słoika. Mieszać aż do zagotowania. Gdy się zagotuje wyłączyć gaz. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać dość dużo maggi.

Potrzebne przybory:

Do kiszenia:Garnek kamionkowy, lub szkalne naczynie, drewniana łyżka do wymieszania, ściereczka.Do gotowania: Garnek emaliowany, drewniana łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Podajemy z jajkiem, ziemniakami, chlebem( jak kto woli).Życzę smacznego.

Uwagi:

Jeżeli ktoś lubi, to można dodać do żurku kostkę bulionu rosołowego, czy też grzybowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt1 zł
AutorMaria

Swojski żurek: Podobne przepisy

Swojski żurek: wypróbuj również

Przepis na żurek domowy

...   Obok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak co roku, znajdzie się także żurek. Kochamy go za kwaskowaty smak i lekko wyrazisty zapach, który powoduje, że aż „ślinka cieknie”! Jak przyrządzić dobry żurek? ... Obok jajek i ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno nie będzie jej szukał w żadnych marketach. Poświęć kilka minut na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, jak samodzielnie przyrządzić kiełbasę w domu. ... raz spróbował swojskiej kiełbasy, na ...

dawno temu

Wielkanocny Żurek z przyprawą do żurku KAMIS

... Żurek to sztandarowe danie wielkanocne - nie może zabraknąć go na żadnym polskim stole. Aromatyczna zupa doskonale rozgrzewa i stanowi idealny wstęp do degustacji pozostałych świątecznych potraw ... . Ugotowanie wielkanocnego żurku nie jest ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... Zupa ta zwykle bywa kojarzona ze Świętami Wielkanocnymi i wiele osób przyrządza ją zazwyczaj (i tylko!) na tą okazję, wiele na tym tracąc. Żurek bowiem świetnie nadaje się także na zimowe dni ... – Kuchnia Monsai Bardzo ciekawą opcją jest żurek ...

dawno temu

Przepis na żurek staropolski

... Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i ...

dawno temu

"Biała góra", Jerzy Żurek

... przypominają autora. Powieść w powieści. Żurek pisze książkę o Malczewskim, Malczewski o Wacławie i Marii. W powieści „Biała Góra” dwa wątki – miłości do kobiety i miłości do literatury przeplatają ... namiętności historię życia Malczewskiego ...

dawno temu

"Żurek", reż. Ryszard Brylski

... "Żurek" to produkcja, która swoją premierę miała na tegorocznymfestiwalu w Kazimierzu Dolnym; poniekąd to właśnie ciepłe przyjęciewśród tamtejszych widzów zachęciło producentów do wprowadzenia tejz ... ,czy seans "Żurku" niósłby taką samą ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , swojską kiełbasę bądź żurek na domowym zakwasie. Nie warto jednak jest od razu stawiać sobie trudne do spełnienia wyzwania. Lepiej jest skupić się na doskonaleniu dobrze znanych potraw ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Nadchodzi Wielkanoc, a z nią także bogactwo produktów, które znajdą się w naszym świątecznym koszyczku, jak i na stole. Jednym z nich jest kiełbasa. Nie ma tu znaczenie, jaki jej typ wybierzemy. Liczy się to, że możemy ją wkomponować zarówno w ...

dawno temu

Jak zrobić placki ziemniaczane?

... Swojskie danie, które pozostawia przyjemne uczucie sytości w żołądku, a jednocześnie stanowi smaczną alternatywę dla kanapek, jako danie na kolację. Co więcej, taki posiłek jest także idealny dla wegetarian. Czas jego przygotowania wbrew pozorom ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... Ziemniaki goszczą na naszych stołach bardzo często. Niestety niewiele z nas zdaje sobie sprawę jak cenne są dla naszego organizmu. Ale to jeszcze nie wszystko, mylnie twierdzi się, że ziemniaki są niezdrowe i bardzo kaloryczne. Warto poznać całą ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... Już za kilka tygodni na stole każdego zagości ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się ...

dawno temu

Zupa marchewkowa - przepis na oryginalny obiad

... Zupa marchewkowa nie jest tak popularna jak nasza swojska pomidorówka, albo grochówka. A jeśli jeszcze dodatkowo dodasz do niej imbir i curry, zadziwisz wszystkich smakiem. Warto takim oryginalnym ...

dawno temu

Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?

... barszczu, swojskiej kiełbasy, wędliny czy też jaj. Istnieje jednak kilka sposobów na wprowadzenie odrobiny świeżości na świąteczny stół. Jak tego dokonać, podpowiada szef kuchni Hotelu Natura Residence, Krzysztof Harrison. ... barszczu, ...

dawno temu

Orientalny kurczak na polskich talerzach!

... Kuchnie europejskie – włoska, francuska, grecka, węgierska itd. – są nam dobrze znane. Wydają się swojskie głównie ze względu na przyprawy i popularność tego typu restauracji w Polsce. Do wszystkiego ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... W ostatnich latach znacznie wzrosła liczba Polaków jadających większość posiłków poza domem. Kiedyś niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w których można było zjeść swojskie ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały ...

dawno temu

Przepisy na białą kiełbasę

... . Biała kiełbasa świetnie będzie smakować także podana z sosem tatarskim. Z innych dodatków możemy użyć także chrzanu czy ćwikły. Ten rodzaj kiełbasy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku. ...

dawno temu

Mój facet chce, żebym była gruba!

... Słyszeliście o feedersach? W Polsce mówi się na nich bardziej swojsko: wypasacze albo dokarmiacze. Jak większość dziwnych mód, ta też przyszła do nas z Ameryki. W skrócie polega na tym, że mężczyzna ... , zawsze miała makijaż. Nie jakiś ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... Regionalne zupy polskie zyskują sobie uznanie osób degustujących ich po raz pierwszy. Krupnik, rosół czy żurek to już sztandarowe propozycje kucharzy serwujących nasze krajowe specjały obcokrajowcom ...

dawno temu

Powiązane Tematy