Swojski żurek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kiszenie żuru:
- 1 litr wody,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 2 ząbki startego czosnku,
- skórka z chleba.

Jak przyrządzić?

Mieszamy wodę z mąką. Roztwór ten powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy czosnek i kawałek skórki z chleba ( przyspiesza kiśnięcie). Przykrywamy naczynie czystą ściereczką i zostawiamy do wykiśnięcia na około 5 dni w temperaturze pokowej. Gdy ukiśnie dokładnie mieszamy i zcedzamy. Jest tego większa ilość i dlatego możemy część zlać do słoików i włożyć do lodówki( można tak przechowywać nawet 2 miesiące). Przyda się gdy głowimy się co tu ugotować. Ja przeważnie dzielę to na cztery części (cztery słoiki po dżemie - te większe).Gotowanie żurku:Zagotować 2 litry wody. Na gotującą wodę wlać rozmieszaną zawartość żurku z jednego słoika. Mieszać aż do zagotowania. Gdy się zagotuje wyłączyć gaz. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać dość dużo maggi.

Potrzebne przybory:

Do kiszenia:Garnek kamionkowy, lub szkalne naczynie, drewniana łyżka do wymieszania, ściereczka.Do gotowania: Garnek emaliowany, drewniana łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Podajemy z jajkiem, ziemniakami, chlebem( jak kto woli).Życzę smacznego.

Uwagi:

Jeżeli ktoś lubi, to można dodać do żurku kostkę bulionu rosołowego, czy też grzybowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt1 zł
AutorMaria

Swojski żurek: Podobne przepisy

Swojski żurek: wypróbuj również

Powiązane Tematy