Sk艂adniki:
- piersi kurczaka, badz indyka,
- ryz,
- por,
- papryka czerwona,
- mieszanka chinska mrozona,
- bukiet warzyw do smazenia mrozony,
- oregano, papryka, sol, pieprz, co wpadnie w rece,
- olej do smazenia,
- sos sojowy,
- przyprawa chili,
- sos ostrygowy,
- olej sezamowy,
(Ostatnie 2 skladniki moga nie byc najlatwiejszymi do zdobycia - potrawa obejdzie sie bez nich, ale dodaja naprawde pysznego aromatu i smaku, jak prawdziwy chinski WOK powinien smakowac).NIE PODALAM ILOSCI- TO ZALEZY OD TEGO ILE KTO JE I NA ILE OSOB PRZEWIDZIANA JEST POTRAWA.
Jak przyrz膮dzi膰?
Na rozgrzanym oleju podsmazyc pokrojonego w kostke kurczaka (indyka) razem z pokrojonym w krazki porem i w kostke papryka. Ugotowac ryz. Do miesa dodac wszystkie przyprawy (oprocz oleju sezamowego) wedle uznania. Jesli mieso jest gotowe, najlepiej na patelni WOK (moze byc zwykla jesli nie mamy), rozgrzac olej sezamowy, dodac sos ostrygowy i przyprawe chili, wymieszac, podkrecic ogien do jak najwiekszego i wrzucic mrozone warzywa. Uwaga! Wazne jest zeby smazyc je jak najkrocej i jak najmniejszymi porcjami. Po usmazeniu warzyw od arzu podawac je z ryzem i miesem.
Potrzebne przybory:
Patelnia wok (niekonieczna, ale bardzo pomocna).
Jak podawa膰?
Od razu po przygotowaniu - nie podgrzewac, bo jest niesmaczna.
Uwagi:
Potrawa jest smaczna takze ze specjalnym chinskim makaronem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | natalka |