Pierogi ze szpinakiem

Przepis kulinarny
Pierogi ze szpinakiem Zobacz 5 zdjęć

Każdy rejon Polski słynie ze znakomitych pierogów, które można nadziewać niemal wszystkim. Wystarczy trochę mąki, soli, wody, kilka niedrogich dodatków na nadzienie i już możemy się rozkoszować tym wybornym polskim przysmakiem. Pierogi smakują i z nadzieniem słodkim, i z mięsem, kapustą czy grzybami. Ja stawiam na szpinak.

Składniki:

Ciasto:

0,5 kg maki,
2 żółtka,
3/4 szklanki wody,
szczypta soli.

Farsz:

0,5 kg szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżeczka masła,
15 dag wędzonej szynki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Sos:

25 dag mrożonego szpinaku,
0,5 szklanki śmietanki 30%,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie farszu:

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.

Dodać pokrojony boczek, szynkę i jeszcze chwilę smażyć.

Poszatkowane liście szpinaku wrzucić wraz z łyżeczką słonego masła na patelnię, dodać gałkę muszkatołową sól, pieprz i roztarty czosnek.

Smażyć na odkrytej patelni, aż zmiękną i wyparuje woda.

Farsz ostudzić.

Przygotowanie sosu:

Śmietanę połączyć z rozmrożonym i odciśniętym z wody szpinakiem, dodać czosnek, sól i pieprz do smaku.

Wszystko zmiksować.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodać żółtka i szczyptę soli.

Wyrobić ciasto powoli dolewając wodę - aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.

Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.

Nożem wyciąć kwadraty o boku 5 cm.

Na jednym z nich położyć farsz, przykryć drugim i zlepić boki najlepiej przyciskając widelcem.

Pierogi gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie. Miękkie są po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Jak podawać?

Przed podaniem polewamy sosem szpinakowym. Można udekorować natką pietruszki lub listkami bazylii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Przybliżony koszt15 zł

Pierogi ze szpinakiem: Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy