Każdy rejon Polski słynie ze znakomitych pierogów, które można nadziewać niemal wszystkim. Wystarczy trochę mąki, soli, wody, kilka niedrogich dodatków na nadzienie i już możemy się rozkoszować tym wybornym polskim przysmakiem. Pierogi smakują i z nadzieniem słodkim, i z mięsem, kapustą czy grzybami. Ja stawiam na szpinak.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg maki,
2 żółtka,
3/4 szklanki wody,
szczypta soli.
Farsz:
0,5 kg szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżeczka masła,
15 dag wędzonej szynki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Sos:
25 dag mrożonego szpinaku,
0,5 szklanki śmietanki 30%,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie farszu:
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.
Dodać pokrojony boczek, szynkę i jeszcze chwilę smażyć.
Poszatkowane liście szpinaku wrzucić wraz z łyżeczką słonego masła na patelnię, dodać gałkę muszkatołową sól, pieprz i roztarty czosnek.
Smażyć na odkrytej patelni, aż zmiękną i wyparuje woda.
Farsz ostudzić.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę połączyć z rozmrożonym i odciśniętym z wody szpinakiem, dodać czosnek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko zmiksować.
Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodać żółtka i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto powoli dolewając wodę - aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek.
Nożem wyciąć kwadraty o boku 5 cm.
Na jednym z nich położyć farsz, przykryć drugim i zlepić boki najlepiej przyciskając widelcem.
Pierogi gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie. Miękkie są po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Jak podawać?
Przed podaniem polewamy sosem szpinakowym. Można udekorować natką pietruszki lub listkami bazylii.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |