Sałatka ze szpinaku
KAROLINA • dawno temuJednym z produktów żywnościowych, do którego jedzenia czasami trzeba dorosnąć, jest szpinak. Warzywo to często jest koszmarem z naszych dziecięcych lat, dlatego też nie decydujemy się, by odkryć je na nowo. Warto jednak przełamać stare, i zwykle nie podparte żadnym racjonalnym motywem, uprzedzenia, co może odbyć się z korzyścią zarazem dla naszego zdrowia jak i podniebienia. Jeżeli kojarzyłaś dotychczas szpinak z mało estetycznie wyglądającą potrawą lub jeśli nie masz zbyt dobrych wspomnień związanych z jego jedzeniem, zobacz, jak wprowadzić te niezwykłe liście do twojej kuchni, byś zachwyciła się smakiem przyrządzanych z ich udziałem potraw, a zwłaszcza pysznej sałatki ze świeżego szpinaku.
Potrawy ze szpinakiem
O tym, że jedzenie szpinaku wiąże się z niemałą przyjemnością, przekonamy się za chwilę. Teraz warto zdać sobie sprawę z tego, że dania ze szpinakiem mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ta niepozorna roślina zawiera prawdziwe bogactwo witamin i minerałów połączone z niewielką wartością odżywczą. W szpinaku znajduje się miedź, cynk, fosfor, wapń, fluor, chlor, magnez czy potas, a także witaminy C, E, K oraz beta-karoten. Dlaczego zatem mówi się, że jedzenie szpinaku nie jest wskazane dla wszystkich? Okazuje się bowiem, że oprócz wymienionych substancji potrawy ze szpinakiem zawierają dość dużą ilość kwasu szczawiowego, który utrudnia pracę układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta to taka, która jest zróżnicowana, zatem i szpinaku nie należy po prostu jeść w nadmiernych ilościach, by jego wady nie przewyższyły zalet, co zresztą ma miejsce w przypadku każdego innego produktu spożywczego.
Zanim zapoznamy się z przepisem na szpinak w formie sałatki, warto zapoznać się z wykorzystaniem tego niezwykłego warzywa w kuchni. Otóż najpopularniejszym sposobem na spożywanie szpinaku jest jedzenie go w roli szeroko pojętego dodatku. Któż z nas nie próbował dodawać szpinaku do naleśników, pierożków, zapiekanki makaronowej lub ciasta francuskiego. Zazwyczaj jemy szpinak w wydaniu słonym albo pikantnym, zwłaszcza z dodatkiem czosnku. Jednak coraz częściej taka propozycja wypierana jest przez bardziej wyszukane i pomysłowe sposoby jego przyrządzania. Wielbicieli szpinaku nie dziwi już łączenie go z owocami albo dodawanie do ciasta. Ciekawym pomysłem na przełamanie uprzedzeń do omawianego warzywa jest przygotowanie sałatki z młodego szpinaku, która na pewno nie będzie przypominać nam koszmaru z dzieciństwa.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Do przyrządzenia sałatki ze świeżego szpinaku potrzebować będziesz:
- 1 kg liści szpinaku,
- 25 dag sera feta,
- 1 łyżkę obranych ziaren słonecznika,
- oliwę,
- łyżkę musztardy,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- sok z cytryny.
Krok 1
Liście szpinaku należy oddzielić od gałązek i dokładnie umyć. Aby nie pozostały w nim drobiny piasku, czynność tę powinno się powtórzyć co najmniej dwa razy. Następnie liście należy pozostawić na durszlaku do wyschnięcia.
Krok 2
Ziarna słonecznika należy uprażyć na suchej patelni wraz z dodatkiem odrobiny soli, jednak nie zbyt długo, bo staną się gorzkie. Ser feta powinien zostać pokrojony w niewielką kostkę.
Krok 3
Musztardę należy połączyć z niewielką ilością oliwy, soli, pieprzu, soku z cytryny i oregano. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Na talerzu trzeba ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, ser feta, posypać to ziarnami słonecznika, a następnie polać przygotowanym sosem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze