Śledzie po kaszubsku
KAROLINA • dawno temuNiewiele jest osób, które uwielbiają wszystkie odmiany ryb pod każdą postacią. Co prawda bez względu na pochodzenie posiadają one specyficzny zapach i smak, ale niewątpliwie pasta z makreli to co innego niż ryby w occie. Przeciwnicy jedzenia ryb być może jeszcze po prostu nie znaleźli odpowiadającego im sposobu ich przyrządzania. Z drugiej strony miłośnicy mięsa rybiego nie mogą przestać myśleć o tym, w jaki jeszcze sposób można skosztować tych niezwykłych przysmaków. Zarówno jednym, jak i drugim powinno zależeć na znajomości jak największej ilości przepisów, dzięki którym możemy przygotować ryby w rozmaitych postaciach. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie potrawy ze śledzi możesz przyrządzić, a także poznasz przepis na wyśmienite śledzie po kaszubsku. Być może to właśnie one zawładną twoim sercem i staną się ulubionym pomysłem na jedzenie zdrowych ryb.
Potrawy ze śledzi
Kiedy głębiej się zastanowimy, to okaże się, że pyszne śledzie to nie tylko znakomity sposób na zakąskę do suto zakrapianych alkoholem kolacji, lecz danie prawdziwie wykwintne i zdrowe. Potrawy ze śledzi nie są zbyt trudne w przygotowaniu, choć i tutaj skomplikowanych przepisów nie brakuje, a same śledzie są po osoleniu bardzo łatwe w przechowywaniu. Najczęściej zresztą korzystamy z receptur łatwych i przyjemnych, do których zaliczyć trzeba śledzie z cebulką albo śledzie w śmietanie. Na większe okazje jednak wcale nie stronimy od przyrządzania śledzi pod pierzynką, a także koreczków śledziowych z papryką, śledzi po żydowsku bądź śledzi zapiekanych z chrzanem. Wspomnieć tu trzeba także o sałatkach śledziowych, którym często nie możemy się wprost oprzeć. Wskazane dania ze śledzizna chyba każda z nas, więc trudno się dziwić, że znajdujemy się na szczycie listy spożycia tych ryb na świecie. Z tego też powodu śledzie bardzo mocno zakorzeniły się w naszej rodzimej kuchni, co powoduje, że także kuchnie regionalne znalazły sposób na ich przygotowanie. Jednym z pomysłów jest śledź po kaszubsku. Nie trać okazji i poznaj prosty i sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku, a na pewno nie będziesz żałowała.
Przepis na śledzie po kaszubsku
Do przygotowania śledzi po kaszubsku będziesz potrzebowała:
- 75 dag śledzi,
- 2 dużych cebul,
- małej puszki pomidorów,
- 3 łyżek cukru,
- 5 łyżek octu,
- ziela angielskiego,
- 2 ząbków czosnku,
- 3 szklanek mleka,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Śledzie myjemy i moczymy w mleku przez co najmniej trzy godziny. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy na niewielkie kawałki. Następnie podsmażamy warzywa na oleju. Kiedy już się zrumienią, dodajemy do nich pomidory, cukier, ziele angielskie, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż się zredukuje, a następnie dodajemy do niego jeszcze ocet. Pozostawiamy go do ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodny, zalewamy nim śledzie. Potrawa jest najsmaczniejsza w kilka dni po przygotowaniu. Należy pamiętać, że trzeba przechowywać ją w lodówce w zamkniętym i szklanym pojemniku.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze