Składniki:
- 0,5 sledzi solonych,
- 1 kg cebuli,
- koncetrat pomidorowy,
- sliwki suszone,
- ogorek kiszony,
- pieprz, sol, majeranek,
- mleko,
- olej.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy w mleku (w zaleznosci jak bardzo sa slone od godziny do calej nocy), kroimy w kawalki. Cebule kroimy w cwiercplasterki i dusimy na duzej ilosci oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone sliwki.Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogorka (moi znajomi nadal nie moga sie zgodzic czy lepsza jest wersja z ogorkiem czy bez).Dusimy do momentu az cebula sciemnieje a ogorek i sliwki zmiekna.Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Calosc wrzucamy do sloikow warstwami - cebula, sledzie, cebula).GOTOWE! - najlepiej zostawic do nastepnego dnia i potem pozostaje juz tylko konsumowac.Smacznego!
Jak podawać?
Bardzo dobre z chlebem lub same.
Uwagi:
Słoiki najlezy wyparzyc przed zalaniem. Śledzie zalewamy sledzie goraca mieszanina oleju cebuli itd. Potrawa spokojnie wytrzymuje w lodowce 2-3 tygodnie, u mnie w domu zadomowila sie na stale :)))
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sailor |