Składniki:
- warzywa - marchew, pietruszka, seler,
- ryba - najsmaczniejszy jest łosoś, karp, albo leszcz ale taki powyżej 1kg, ale poaz tym może być dowolna ryba - jednak smakoszom polecam słodkowodne,
- koper,
- smietana,
- zagęstnik - patrz dalej,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar z warzyw. Jak będą miękkie skręcamy gaz tak, żeby prawie się nie gotowało i wrzucamy rybę oraz posiekany koperek. Gotujemy z 10 min. Na koniec wlewamy śmietanę i zagęszczamy mąką (ja dodaję ryżową) lub żółtkiem z jajka. Oczywiście takie drobnostki jak to żeby dodać sól i pieprz pomijam.
Jak podawać?
Najlepiej w piątek.
Uwagi:
Koperek jest niezbędny - bez niego zupa traci smak. Nie wolno dopuścić do wrzenia zupy z rybą - ryba się rozpadnie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | iwan |