Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko
OLIWKA . • dawno temuZupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w kuchni i nie bój się nowych wyzwań.
Przygotuj:
- całego dorsza (50 dag)
- porcję włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 jajka
- sok z cytryny
- sos sojowy
- natkę
- sól
- pieprz
Krok 1
Zupa rybna – przepis mówi, że należy zacząć od przygotowania ryby. Spraw dorsza, umyj go, odfiletuj i pokrój w kostkę.
Krok 2
Do danie rybnenie marnuje żadnego kawałeczka ryby. Włóż do garnka kręgosłup, ości, skórę oraz głowę. Dodaj opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, zalej osoloną wodą (1,2 l) i gotuj godzinę na małym ogniu.
Krok 3
Danie wigilijne (i nie tylko) musisz teraz przecedzić oraz doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Włóż pokrojonego dorsza i pokrojoną w plasterki dymkę razem ze szczypiorkiem. Jeśli masz ochotę, możesz wcześniej lekko podsmażyć rybę z sosem sojowym na patelni.
Krok 4
Gotuj potrawę rybną10 minut. Po tym czasie w miseczce roztrzep jajka razem ze odrobiną soli i cienkim strumieniem wlewaj do zupy ciągle mieszając.
Krok 5
Zupa rybna będzie gotowa gdy tylko wszystko się zagotuje. Podawaj ją posypaną natką do pieczywa razowego. Dobrze smakuje również z makaronem sojowym i ryżem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze