Kotlety z cukinii
KAROLINA • dawno temuNiektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich przeznaczenie jest oczywiste. I tak chociażby nie dziwi nikogo przygotowywanie kanapek z chleba albo też dodawanie śmietany do mizerii, jednak część produktów możemy wykorzystać w bardzo niebanalny sposób.
Chodzi tu nie tylko o te z nich, które stosujemy na co dzień. Niektóre mniej używane produkty kryją w sobie ogromny potencjał i pozwalają przygotować na ich bazie bardzo ciekawe i smaczne propozycje. Jednym z nich jest bez wątpienia cukinia, na którą sezon trwa w pełni. Poświęć chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, w jaki sposób możesz wykorzystać to niezwykłe warzywo. Dowiesz się z niego także, jak przygotować wyśmienite kotlety z cukinii.
Potrawy z cukinii
Cukinia jest warzywem bardzo docenianym przez znawców kuchni, jednakże stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy? Po pierwsze należy zwrócić uwagę na fakt, że sezon na cukinię trwa niezbyt długo i jeżeli go przegapimy, nie będziemy mogli cieszyć się chociażby smakiem cukinii marynowanej przez cały rok. Poza tym nie każdy potrafi poradzić sobie z tym odrobinę wymagającym warzywem. Jednakże dania z cukiniimogą być naprawdę bardzo ciekawym pomysłem na wzbogacenie codziennego menu. Wbrew temu, co się może pozornie wydawać, istnieje wiele ciekawych przepisów na cukinię.
Trudno tu nie wspomnieć o takich propozycjach jak leczo z cukinii, dietetyczna zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego albo cukinia faszerowana zapiekana z serem. Cukinia także świetnie komponuje się z makaronami, o czym możemy się przekonać, dodając jej plasterki do spaghetti. Bardzo ciekawym pomysłem jest przygotowanie wegetariańskich kotletów. Kotleciki z cukinii są znakomitym pomysłem na lekki i dietetyczny obiad. Już teraz zobacz, w jaki sposób przygotować kotlety mielone z cukinią, będące prawdziwą wariacją na temat tradycyjnych mielonych. Być może staną się one twoim ulubionym sposobem na wykorzystanie tego niezwykłego warzywa.
Przepis na kotlety z cukinii
Do przygotowania kotletów z cukinią będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
- Cukinię obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na największych oczkach.
- Kolejnym krokiem jest posolenie warzywa i odczekanie około 15 minut, aż puści ono wodę. Teraz tylko wystarczy wycisnąć sok z cukinii i dodać do niej około 3 łyżek mąki i 1 jajko, aby uzyskać bardziej gęsty farsz, który doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Następnie formujemy kotleciki, obtoczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
- Kotleciki serwujemy na ciepło z dodatkiem dowolnej surówki. Startą na dużych oczkach cukinię możesz także dodawać do zwykłych kotletów mielonych, jednak musisz pamiętać, aby nadać im odpowiednią konsystencję poprzez dodanie mąki.
- Możesz także zdecydować się na usmażenie dużych krążków cukinii po uprzednim przygotowaniu panierki z jajka i bułki tartej.
Smacznego!
PS. Zobacz także przepis na cukinię w cieście naleśnikowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze