Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych
OLIWKA . • dawno temuZacznij tydzień od czegoś smacznego i wyjątkowego. Kotlety rybne zaskoczą wszystkich, a ich chrupiąca panierka dostarczy niezapomnianych wrażeń. Pamiętaj, że powinnaś jeść jak najwięcej ryb, bo mają mnóstwo witamin A i D oraz cennych kwasów omega-3. Jedzenie ryb to profilaktyka antyzawałowa i antynowotworowa.
Przygotuj:
- 3 mrożone filety z pangi
- pół pęczka pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu
- odrobinę soku z cytryny
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczkę oleju
A na panierkę:
- szklankę płatków kukurydzianych
- 10 dag startego żółtego sera
- łyżeczkę mielonej ostrej papryki
- czosnek granulowany
- sól
- olej do smażenia
Krok 1
To danie rybne zacznij od przygotowania pangi. Musisz ja rozmrozić i pokroić na kawałki.
Krok 2
A teraz dodatki do kotletów rybnych. Przepis mówi, że należy posiekać pietruszkę i dodać ją do pangi razem z solą, sokiem z cytryny, olejem, posiekanym czosnkiem i bułką tartą. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
Krok 3
Teraz niezwykle ważne zadanie formowanie kotletów rybnych.
Krok 4
Pora na następny etap – panierka do ryby z płatków kukurydzianych. Musisz delikatnie pognieść płatki i wymieszać je z pozostałymi składnikami panierki.
Krok 5
Pora na smażenie kotletów z ryby. I tu niestety jedyny niezdrowy element. Musisz to zrobić na głębokim tłuszczu.
Krok 6
Kotlety rybne w płatkach owsianych gotowe. Możesz je podawać z surówką z kiszonej kapusty i ryżem albo zziemniakami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze