Płatki kukurydziane
DAMIESA • dawno temuDodajemy je na co dzień do mleka czy jogurtu, nawet czasami nie zdając sobie sprawy z tego, jak wielki kulinarny potencjał w sobie skrywają. Mowa oczywiście o płatkach kukurydzianych, które stanowią popularne danie na śniadanie, jednak na tym wcale nie kończy się lista ich zastosowań w kuchni. Jak jeszcze można je wykorzystać i dlaczego warto je jeść?
Płatki kukurydziane – źródło zdrowia i energii
Są one zaliczane do zdrowej żywności i znajdują się na tej liście nie bez powodu. Warto bowiem wiedzieć, że są one ważnym składnikiem diety bezglutenowej. Płatki kukurydziane dostarczają organizmowi takich cennych dla zdrowia pierwiastków jak: fosfor, potas, selen czy magnez. Można w nich znaleźć również witaminy z grupy B, A i E, które przyczyniają się do utrzymywania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ponadto w płatkach kukurydzianych obecny jest także błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie i znacznie przyspiesza przemianę materii. Pomaga to zatem zachować szczupłą sylwetkę i likwidować uporczywe zaparcia.
Jak wykorzystać płatki kukurydziane w kuchni?
Płatki kukurydziane świetnie komponują się z zimnym mlekiem czy naturalnym jogurtem. Warto jednak otworzyć się na eksperymenty kulinarne z ich udziałem i przygotować na ich bazie także dania obiadowe czy pożywne desery. Płatki te świetnie spełnia swoją rolę jako panierka do mięsa. Wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem, a następnie obtoczyć w nich rybę czy piersi w kurczaka przed włożeniem ich na patelnię. Innym ciekawym pomysłem może być także dodanie ich do dietetycznych muffinek. Zamiast zwiększać kaloryczność takiego posiłku komponując ciasto z czekoladą czy lukrem, dodanie do niego płatków czy otrąb żytnich zmieni taki słodki deser w bogatą w wartości odżywcze, i co najważniejsze, nietuczącą przekąskę. Kolejnym wartym polecenia rozwiązaniem może być także posypanie płatkami szarlotki. Aby przygotować taką pyszną kruszonkę, wystarczy ubić białka jajek z cukrem, a następnie wsypać do masy płatki kukurydziane i taką miksturę nałożyć na ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Placki z płatkami kukurydzianymi
Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste, więc naprawdę nie trzeba być mistrzem kuchni, by upichcić taki rarytas na zdrowe drugie śniadanie. Składniki, jakich potrzeba do ich użycia to: 3 jajka, pół szklanki mleka, 2 szklanki płatków kukurydzianych, garść otrąb pszennych oraz sól i pieprz do przyprawienia. Z jajek, mąki i mleka należy wyrobić gęstą masę, a następnie dodać do niej płatki kukurydziane oraz otręby i całość doprawić solą oraz pieprzem. Placki można usmażyć na maśle z obu stron, wtedy nabiorą bardziej subtelnego smaku. Tak przyrządzone ciasto będzie świetnie komponować się z serem żółtym. To najprostsza forma wykorzystania tego kulinarnego dodatku do tego rodzaju dania. Można jednak śmiało puścić wodze fantazji i łączyć płatki także z innymi składnikami, takimi jak np. jabłka i podawać z cynamonem czy też suszone śliwki. W każdym wariancie będą sprawdzać się znakomicie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze