Co na śniadanie – 5 przepisów na dobry początek dnia
MACIEJ GRUSZCZYŃSKI • dawno temuArtykuł sponsorowany .
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. Jak to zrobić? Zacznij od jedzenia. Na śniadanie, zamiast kanapek, serwuj rozgrzewające dania na ciepło, przyrządzane na bazie warzyw i jajek, z dodatkiem antybakteryjnego czosnku i cebuli. Nie rezygnuj z kasz i płatków – podawaj je z miodem, orzechami i owocami (również mrożonymi). W chłodne poranki sięgaj też po energetyczne koktajle z dodatkiem kurkumy i imbiru. Szukasz konkretnych propozycji? Zainspiruj się naszymi pomysłami.
Frittata – włoski przysmak na dobry początek dnia
Tradycyjna włoska frittata, czyli rodzaj omletu z dużą ilością masy jajecznej i warzyw, to propozycja dla osób, które lubią konkretne śniadania. Jest tu wszystko, co pozwala zaspokoić głód i naładować energetyczne baterie na co najmniej pierwszą połowę dnia – odżywcze jajka, pełen witamin szpinak, bogate w przeciwutleniacze pomidory, oliwki pełne dobrych dla zdrowia tłuszczy, a także wzmacniające odporność cebula i czosnek.
Aby przyrządzić sycącą frittatę, przygotuj:
- 4 jajka,
- 2 pieczarki,
- ok. 40 g szpinaku (możesz użyć mrożonych liści szpinaku Hortex),
- 100 g sera o wyrazistym smaku (np. cheddara, parmezanu, sera pleśniowego),
- garść oliwek (bez nadzienia),
- 1 pomidora,
- połowę średniej wielkości cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- zioła: szczyptę oregano, tymianku i ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżkę masła lub oliwy.
Wykonanie:
- Pomidora sparz we wrzątku, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Ser podziel na mniejsze cząstki albo zetrzyj na grubej tarce (w zależności od rodzaju).
- W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajka z dwoma łyżkami mleka, dodając szczyptę soli.
- Na patelni (żeliwnej, metalowej albo takiej z odpinaną rączką) rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie je podsmaż. Dodaj szpinak i duś pod przykryciem ok. 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlej masę jajeczną, na wierzchu ułóż oliwki, kawałki pomidora, pieczarek i sera. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
- Wstaw patelnię (bez przykrycia) do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 15 minut. Frittata najlepiej smakuje podawana zaraz po przygotowaniu.
Szakszuka – zdrowe śniadanie na bogato
Drugą propozycją dla wymagających jest szakszuka (dosłownie – wielki bałagan). To orientalna potrawa przyrządzana tradycyjnie z jajek, pomidorów, papryki i cebuli z domieszką przypraw. Znakomicie sprawdza się do zużycia zalegających w lodówce produktów! Można ją przygotować w wersji skromniejszej albo podrasować pysznym bukietem warzyw Hortex. Smakuje wyśmienicie, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Składniki:
- opakowanie warzyw na patelnię Hortex (np. ze szpinakiem albo z suszonymi pomidorami),
- pół szklanki passaty (możesz użyć też pomidorów z puszki),
- 5 jajek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy do smaku – sól, pieprz,
- garść natki pietruszki,
- olej lub oliwa do smażenia.
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na gorącym oleju. Dodaj Warzywa na patelnię Hortex i smaż kilka minut pod przykryciem. Dolej passatę i duś jeszcze chwilę.
- Gdy warzywa będą już prawie gotowe, wydrąż w masie kilka dołków i do każdego wbij jajko. Oprósz je delikatnie solą i pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż białka się zetną.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Odżywczy koktajl wzmacniający odporność
Frittata i szakszuka są przepyszne, ale nie zawsze mamy czas na ich przygotowanie. Przejdźmy zatem do szybszych i nieco lżejszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Pierwsza propozycja: odżywcze owocowo-warzywne koktajle. To doskonały sposób na rozpoczęcie każdego dnia – również chłodnego. Aby koktajl dostarczył nam niezbędnej energii do pracy i jednocześnie pozytywnie wpływał na naszą odporność, wystarczy wzbogacić go o odpowiednie dodatki, jak rozgrzewający, przeciwzapalny imbir czy antybakteryjna kurkuma.
Jak przyrządzić idealny koktajl na jesienną aurę?
Przygotuj:
- 2 banany,
- 1 pomarańczę,
- 40 g pokrojonej w kostkę marchewki Hortex,
- ½ szklanki ulubionego napoju roślinnego (np. jaglanego, kokosowego, migdałowego),
- 4 łyżki płatków owsianych,
- łyżkę nasion chia (opcjonalnie),
- ½ łyżeczki startego imbiru,
- ½ łyżeczki kurkumy.
Wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki zblenduj i gotowe!
Zależy ci na czasie? Poznaj 10 trików, jak przygotowywać szybkie, smaczne, zdrowe i różnorodne śniadania»
Szybkie i zdrowe śniadanie – jaglane smoothie bowl
Płatki jaglane, uzyskiwane ze zgniecionych ziaren prosa, to jedne z najstarszych i najzdrowszych płatków świata. Dzięki temu, że mają neutralny smak, doskonale komponują się ze wszystkimi rodzajami jogurtów, mlek i ciast. Świetnie smakują też solo, jako chrupka, zdrowa przekąska. Są pożywne, lekkostrawne i zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin (np. z grupy B i E), minerałów (krzem, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo) i antyoksydantów. Według chińskiej medycyny jagły ocieplają i wzmacniają osłabiony organizm, dlatego warto jeść je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jak przyrządzić szybkie, niebanalne śniadanie na bazie płatków jaglanych?
Przygotuj:
- ½ szklanki płatków jaglanych,
- 2 szklanki mleka krowiego lub niesłodzonego mleka roślinnego (np. migdałowego, jaglanego, kokosowego),
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka miodu lub odrobina syropu klonowego,
- garść mrożonych malin Hortex – możesz użyć też innych owoców, np. jagód.
Wykonanie:
- Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wysp płatki jaglane, zamieszaj i gotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
- Gdy płatki będą już gotowe, dodaj miód (lub odrobinę syropu klonowego) oraz nasiona chia, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem około 5 minut.
- Serwuj z ulubionymi mrożonymi owocami. Jeśli lubisz miłe akcenty, miseczki z jaglanką możesz dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty.
Sezonowe muffiny owsiano-owocowe
Na koniec coś dla miłośników klasycznej owsianki. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez porcji odżywczych płatków owsianych, spróbuj przygotować je w nowej, nietuzinkowej wersji. Nasza propozycja? Ciastka à la muffiny z sezonowymi owocami. Są pyszne, sycące i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Co ważne, muffiny świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego doskonale sprawdzą się np. jako szybkie śniadanie do szkoły.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1 banan,
- 2 garście owoców (można skorzystać z mrożonych owoców Hortex),
- 2 jajka,
- 10 łyżek płatków owsianych,
- garść orzechów włoskich,
- mała garść nasion goji albo żurawiny,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki miodu.
Lista składników jest orientacyjna – warto wzbogacić ją o ulubione, zdrowe dodatki, by muffiny smakowały jeszcze lepiej.
Wykonanie:
Banana obierz, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Owoce wrzuć do miski. Dodaj jajka, płatki owsiane, żurawinę/ nasiona goji, kakao i miód. Orzechy bardzo drobno posiekaj lub zmiel. Dorzuć je do reszty produktów i całość dokładnie wymieszaj. Porcje masy nakładaj do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół) przez ok. 10 minut. Przepis nie zawiera proszku do pieczenia, dlatego ciasteczka nie będą wyrośnięte, jak klasyczne muffiny, a ich konsystencja będzie bardziej zbita.
Artykuł sponsorowany .
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze