Nie zaczynaj dnia od takiego śniadania!
8. Sok owocowy
Wiele osób niespożywających śniadań rano sięga po szklankę soku owocowego. Tymczasem ten napój, choć uważany jest za zdrowy, zawiera mnóstwo cukru i węglowodanów.
7. Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe bogate w węglowodany i cukier, natomiast ubogie w błonnik lub całkowicie go pozbawione to nienajlepsza propozycja na śniadanie. Produkt ten sprawia, że poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie spada, co prowadzi do zwiększonego apetytu w okolicy południa i wahań nastroju.
6. Pączek
Zawiera cukier i rafinowane węglowodany, a do tego smażony jest na głębokim tłuszczu. Pączka można spożyć raz na jakiś czas, trafiać na nasze talerze codziennie.
5. Jogurt niskotłuszczowy
Nie ma nic złego w spożywaniu nabiału, jednak jogurt to zbyt mało, aby się najeść. Po tak ubogim posiłku szybko stajemy się godni. W zależności od wagi i aktywności fizycznej, zalecane jest spożywanie śniadań liczących od 250 do 400 kcal. Tak więc do jogurtu warto dodać choćby garść płatków owsianych.
4. Kawa
Jest to kolejny napój popularny wśród osób unikających śniadań. Niestety często wypijany jest z dodatkiem niezdrowych i kalorycznych substancji, takich jak cukier czy śmietanka, które zamiast składników odżywczych dostarczają kalorii.
3. Przetworzone mięso
Spożywanie przetworzonego mięsa, takiego jak bekon lub kiełbasa, zwiększa ryzyko chorób serca. Jeżeli już decydujemy się jego włączenie do śniadaniowego menu, upewnijmy się, że pozostała część posiłku jest zdrowa
2. Brak śniadania
Pomijanie śniadań najczęściej skutkuje przejadaniem się w późniejszych godzinach dnia. Jeżeli rano nie dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, zawartych w mleku, produktach pełnoziarnistych czy owocach, trudno będzie włączyć wystarczającą ich ilość do kolejnych posiłków.
1. Batony zbożowe
Większość z nich pełna jest cukru i uboga w błonnik oraz białko. Najlepiej wybierać te batony, które w składzie posiadają proteiny, błonnik i zdrowe tłuszcze oraz wyróżniają się zmniejszoną ilością cukru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze