Jedz słodycze i chudnij
MONIKA BOŁTRYK • dawno temuWydaje nam się, że desery to ostatnia rzecz, na jaką możemy sobie pozwolić podczas odchudzania. Tymczasem nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać, bo właśnie to powoduje, że tak trudno wytrwać na diecie. Wystarczy jeśli smakołyki będziemy jeść w umiarze i odpowiednio je dobierać: sorbety, pieczone owoce albo jogurt naturalny z dodatkami - proste, pyszne, niskokaloryczne, a przede wszystkim zdrowe.
Jedzenie to jedna z większych przyjemności w życiu. Któż z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na coś słodkiego. A im bardziej jest to owoc zakazany — tym bardziej mamy na niego ochotę. Aż w końcu tracimy głowę i dopadamy do słodyczy i zamiast odrobiny pochłoniemy tabliczkę czekolady czy pudełko ciasteczek. Dużo lepiej jest od czasu do czasu dać sobie dyspensę i pozwolić na coś pysznego. Większość batoników, ciasteczek i galaretek ma dużo kalorii, konserwantów i barwników. Jeśli jednak poświęcimy kilka minut na własnoręcznie zrobiony pyszny deser, będziemy szczupli i zdrowi, ale też szczęśliwsi.
Jogurt naturalny z dodatkami
Deser bardzo łatwy do wykonania. Zrobisz go w minutę. Wystarczy do jogurtu naturalnego bez cukru dodać wybrane owoce, na przykład jagody, maliny, pokrojone suszone owoce, odrobinę prażonego sezamu, pestek, orzechów czy musli (bez cukru), można też dodać odrobinę miodu (chociaż bardzo kaloryczny to jednak zdrowy). Ważne jest, żeby nie przesadzić z dodatkami.
Pieczone owoce
Nie wszystkie się do tego nadają. Doskonałe są za to jabłka i gruszki, ale też brzoskwinie i nektarynki. Przekrój owoc na pół, posyp cynamonem, możesz też dodać kropelkę miodu czy syropu klonowego. Dla odważnych i lubiących kuchenne eksperymenty – można posypać odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne lub chili. Wtedy deser nabierze ostrego charakteru.
Sorbet owocowy
W sklepach jest ich do wyboru do koloru. Mają jednak dużo cukru. Lepiej więc zrobić go własnoręcznie. To dość proste. Sorbet to nic innego jak przetarte i zamrożone owoce. Zmiksuj maliny, brzoskwinie lub inne owoce, które lubisz, wstaw do zamrażarki. Gotowe. Mają dużo naturalnego cukru, w ostateczności możesz dosłodzić nieco trzcinowym lub słodzikiem. Do zmiksowanych owoców możesz też dodać jogurt naturalny, wtedy deser będzie przypominał lody.
Galaretki z owocami
Koniecznie wykonane własnoręcznie. Zarówno te w proszku, jak i gotowe mają dużo cukru i sztucznych barwników. Samodzielnie przygotowane są zdrowe i niskokaloryczne. Żelatynę zalewany podgrzanym sokiem z owocami. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do zastygnięcia. Możemy ją wykonać z każdego owocu, który lubimy i jeść je cały rok.
Koktajl mleczno–owocowy
Do maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru dodajemy owoce świeże lub mrożone i miksujemy. Pyszne i zdrowe. Owoce można dowolnie łączyć, np. banany (dość kaloryczne) i truskawki, lub dodać odrobinę imbiru, cynamonu. Wszystko zależy od wyobraźni. Nie trzeba już dosładzać, owoce mają sporo cukru.
Gotowe słodycze
Jeśli już naprawdę nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie czegoś smacznego, albo koniecznie chcemy coś słodkiego zjeść np. w pracy, to wybierzmy batonik musli, ciasteczka owsiane z pełnego przemiału, otrębowe. Można też zjeść jeden kawałek gorzkiej czekolady (bogata w magnez, żelazo, cynk, selen, wapń, białko, kwas foliowy i witaminy B6, B2, A, E, B3, B12), ale aby nie przytyć, naprawdę musi być to jeden kawałek, a nie tabliczka. Zamiast na ciasteczka z białej mąki zdecyduj się na lody — zwłaszcza jogurtowe i mleczne lub owocowe. Są one dużo mniej kaloryczne, a jednocześnie dostarczają nam wapń i witaminy z grupy B. Lody mają także dużo mniej tłuszczu i sodu niż większość słodyczy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze