Najzdrowsze pomysły na śniadanie

9. Śniadanie najważniejszym posiłkiem dniaNa podstawie wielu badań klinicznych wiadomo, że to co zjesz na śniadanie ma ogromny wpływ na resztę twojego dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu twój organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.
Zdjęcie autorstwa rpavich / CC BY

9. Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia
Na podstawie wielu badań klinicznych wiadomo, że to co zjesz na śniadanie ma ogromny wpływ na resztę twojego dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu twój organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.

8. Kurze jajaW żółtku jaj zawarte są zdrowe kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

8. Kurze jaja
W żółtku jaj zawarte są zdrowe kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

7. Błonnik w ilości 5 gBłonnik to ważny składnik pokarmowy, który reguluje rytm wypróżnień. To bardzo ważne, aby w śniadaniu znalazł się on w śniadaniu w ilości nie mniejszej niż 5 g. Wystarczy, że do talerza płatków owsianych czy muesli dodasz jedno całe jabłko, 1⁄2 filiżanki jagód lub dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.
Zdjęcie autorstwa Jonathan Lin / CC BY

7. Błonnik w ilości 5 g
Błonnik to ważny składnik pokarmowy, który reguluje rytm wypróżnień. To bardzo ważne, aby w śniadaniu znalazł się on w śniadaniu w ilości nie mniejszej niż 5 g. Wystarczy, że do talerza płatków owsianych czy muesli dodasz jedno całe jabłko, 1⁄2 filiżanki jagód lub dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.

6. Mleko sojoweWiele osób cierpi z powodu nietolerancji laktozy pochodzącej z mleka krowiego. Na szczęście istnieje równie zdrowy zamiennik tego produktu, tj. mleko sojowe. Soja wzmacnia serce, a jednocześnie korzystnie działa na kości.
Zdjęcie autorstwa Kaz / CC BY

6. Mleko sojowe
Wiele osób cierpi z powodu nietolerancji laktozy pochodzącej z mleka krowiego. Na szczęście istnieje równie zdrowy zamiennik tego produktu, tj. mleko sojowe. Soja wzmacnia serce, a jednocześnie korzystnie działa na kości.

5. Świeżo wyciskany sok pomarańczowyRegularnie wypijany na śniadanie sok z pomarańczy może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez wypicie każdego dnia 3 szklanek tego soku.
Zdjęcie autorstwa JESHOOTS / CC BY

5. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Regularnie wypijany na śniadanie sok z pomarańczy może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez wypicie każdego dnia 3 szklanek tego soku.

4. Zielona herbataPowinna stanowić nieodłączny element każdego śniadania. W jej składzie zawarte są przeciwutleniacze, które mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Co więcej, wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

4. Zielona herbata
Powinna stanowić nieodłączny element każdego śniadania. W jej składzie zawarte są przeciwutleniacze, które mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Co więcej, wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

3. Połowa grejpfrutaWarto przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść połówkę z grejpfruta. Owoc ten jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który chroni organizm człowieka przed udarem. Warto jednak pamiętać o tym, aby w trakcie spożywania grejpfruta nie przyjmować żadnych leków, gdyż sok z tego owocu może wchodzić z nimi w interakcję.
Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY

3. Połowa grejpfruta
Warto przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść połówkę z grejpfruta. Owoc ten jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który chroni organizm człowieka przed udarem. Warto jednak pamiętać o tym, aby w trakcie spożywania grejpfruta nie przyjmować żadnych leków, gdyż sok z tego owocu może wchodzić z nimi w interakcję.

2. Łyżeczka nasion z lnuZiarenka lnu mają doskonały, orzechowy smak i stanowią doskonały dodatek do smoothie, jogurtu, ryb, a nawet jaj. Stanowią one źródło cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa HealthAliciousNess / CC BY

2. Łyżeczka nasion z lnu
Ziarenka lnu mają doskonały, orzechowy smak i stanowią doskonały dodatek do smoothie, jogurtu, ryb, a nawet jaj. Stanowią one źródło cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cholesterolu we krwi.

1. Kilka kostek gorzkiej czekoladyCiemna czekolada sprawi, że poranna owsianka czy muesli nabierze przyjemnego, słodkiego smaku. Co więcej, zawarte w jej składzie przeciwutleniacze mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu LDL, który może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.
Zdjęcie autorstwa John Loo / CC BY

1. Kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciemna czekolada sprawi, że poranna owsianka czy muesli nabierze przyjemnego, słodkiego smaku. Co więcej, zawarte w jej składzie przeciwutleniacze mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu LDL, który może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Szczerbaty uśmiech Czy noszenie soczewek kontaktowych jest bezpieczne? Masaż tajski Oliwa z oliwek to bezcenny dar E na etykiecie Sałatka z melonem Telefon jak lekarz Jak oświetlić miejsce pracy? Poznaj 10 powszechnych alergenów Wolny metabolizm – genetyka, choroba czy wymówka? Sposób na niejadka Błonnik pokarmowy

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY