Fakty i mity o alergiach pokarmowych

9. Alergia czy nietolerancja?Chociaż ¼ osób może twierdzić, że ma alergię pokarmową, prawdą jest, że alergia ta dotyczy 6% dzieci i 2% dorosłych. Wiele osób myli alergię z nietolerancją. Przykładem nadwrażliwości to nietolerancja laktozy, która powodowana jest brakiem umiejętności organizmu, aby rozkładać cukry w mleku, ale nie jest to prawdziwa alergia.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

9. Alergia czy nietolerancja?
Chociaż ¼ osób może twierdzić, że ma alergię pokarmową, prawdą jest, że alergia ta dotyczy 6% dzieci i 2% dorosłych. Wiele osób myli alergię z nietolerancją. Przykładem nadwrażliwości to nietolerancja laktozy, która powodowana jest brakiem umiejętności organizmu, aby rozkładać cukry w mleku, ale nie jest to prawdziwa alergia.

8. Jak powszechne są alergie na truskawki, orzechy ziemne i barwniki spożywcze?Badania pokazują, że 30% rodziców myśli, że dziecko ma uczulenie na orzechy ziemne, ale właściwe statystyki są znacznie niższe. Niektóre barwniki spożywcze powodują reakcję alergiczną, ale nie występują często. Częste rodzaje alergii to te na mleko, jajka, orzechy, soję, pszenicę i ryby. Truskawek nie ma na tej liście.
Zdjęcie autorstwa Shubert Ciencia / CC BY

8. Jak powszechne są alergie na truskawki, orzechy ziemne i barwniki spożywcze?
Badania pokazują, że 30% rodziców myśli, że dziecko ma uczulenie na orzechy ziemne, ale właściwe statystyki są znacznie niższe. Niektóre barwniki spożywcze powodują reakcję alergiczną, ale nie występują często. Częste rodzaje alergii to te na mleko, jajka, orzechy, soję, pszenicę i ryby. Truskawek nie ma na tej liście.

7. Czy z alergii można wyrosnąć?Nie z każdej. Około 80% dzieci wyrośnie z alergii na mleko, jajka i pszenicę, ale tylko 20% z alergii na orzechy ziemne. Większość dzieci wyrośnie z uczulenia na mleko już około 2-3 roku życia. Chociaż alergia na mleko częściej występuje u dzieci, może się ona rozwinąć w każdym wieku. Istnieje małe prawdopodobieństwo, że wyrośnie się z alergii na owoce morza.
Zdjęcie autorstwa Kristen Taylor / CC BY

7. Czy z alergii można wyrosnąć?
Nie z każdej. Około 80% dzieci wyrośnie z alergii na mleko, jajka i pszenicę, ale tylko 20% z alergii na orzechy ziemne. Większość dzieci wyrośnie z uczulenia na mleko już około 2-3 roku życia. Chociaż alergia na mleko częściej występuje u dzieci, może się ona rozwinąć w każdym wieku. Istnieje małe prawdopodobieństwo, że wyrośnie się z alergii na owoce morza.

6. Czy hiperaktywność to powszechny symptom alergii?Nie. Najczęstszy objaw alergii to pokrzywka, a najczęściej spotykane choroby przewlekłe związane z alergią pokarmową to egzema i astma. Pokrzywka pojawia się zazwyczaj na 2 godziny po spożyciu alergenu. Możliwe jest też swędzenie tylnej ściany gardła. Inne częste objawy to: łaskotanie w ustach, zacisk gardła, wymioty, biegunka, świszczący oddech i trudności z oddychaniem.
Zdjęcie dłoni / Shutterstock

6. Czy hiperaktywność to powszechny symptom alergii?
Nie. Najczęstszy objaw alergii to pokrzywka, a najczęściej spotykane choroby przewlekłe związane z alergią pokarmową to egzema i astma. Pokrzywka pojawia się zazwyczaj na 2 godziny po spożyciu alergenu. Możliwe jest też swędzenie tylnej ściany gardła. Inne częste objawy to: łaskotanie w ustach, zacisk gardła, wymioty, biegunka, świszczący oddech i trudności z oddychaniem.

5. Czy baranina lub ryż mogą powodować alergię?Mit dotyczący tego, że baranina czy ryż nie powodują alergii jest powszechny, ponieważ często wyłączało się te produkty z diety, aby sprawdzić, na jakie składniki mamy uczulenie. Alergia na ryż i baraninę występuje rzadko, ale jest możliwa. Wszystkie produkty zawierające proteiny mogą powodować objawy alergii.
Zdjęcie autorstwa Hajime NAKANO / CC BY

5. Czy baranina lub ryż mogą powodować alergię?
Mit dotyczący tego, że baranina czy ryż nie powodują alergii jest powszechny, ponieważ często wyłączało się te produkty z diety, aby sprawdzić, na jakie składniki mamy uczulenie. Alergia na ryż i baraninę występuje rzadko, ale jest możliwa. Wszystkie produkty zawierające proteiny mogą powodować objawy alergii.

4. Czy szczepionki są niebezpieczne dla ludzi uczulonych na jajka?Szczepionki mogą zawierać proteiny jajka, jednak należy skonsultować ryzyko z lekarzem, ponieważ może wciąż być możliwe przyjęcie szczepionki mimo alergii. Szczepionki na odrę, świnkę i różyczkę są przeważnie bezpieczne dla dzieci uczulonych na jajka. Aby sprawdzić bezpieczeństwo szczepionki, przeprowadza się badania na skórze alergika. Donosowa szczepionka przeciw grypie zawiera proteiny jajka i nie jest zalecana osobom uczulonym na ten alergen.
Zdjęcie autorstwa Noodles and Beef / CC BY

4. Czy szczepionki są niebezpieczne dla ludzi uczulonych na jajka?
Szczepionki mogą zawierać proteiny jajka, jednak należy skonsultować ryzyko z lekarzem, ponieważ może wciąż być możliwe przyjęcie szczepionki mimo alergii. Szczepionki na odrę, świnkę i różyczkę są przeważnie bezpieczne dla dzieci uczulonych na jajka. Aby sprawdzić bezpieczeństwo szczepionki, przeprowadza się badania na skórze alergika. Donosowa szczepionka przeciw grypie zawiera proteiny jajka i nie jest zalecana osobom uczulonym na ten alergen.

3. Czy soja jest dobrym zamiennikiem w przypadku uczulenia na mleko?Soja postrzegana jest jako zdrowa żywność, przez co ludzie często sądzą, że jest to pożywienie neutralne dla alergików – co jest mitem. Alergia na soję jest powszechna i może nie być bezpieczną alternatywą. Unikanie soi jest niezwykle trudne, ponieważ występuje ona w wielu produktach. Jeżeli masz uczulenie na ten składnik, możesz też mieć alergię na inne rośliny strączkowe, np. orzechy ziemne, groszek czy fasolkę półksiężycowatą.
Zdjęcie autorstwa pelican / CC BY

3. Czy soja jest dobrym zamiennikiem w przypadku uczulenia na mleko?
Soja postrzegana jest jako zdrowa żywność, przez co ludzie często sądzą, że jest to pożywienie neutralne dla alergików – co jest mitem. Alergia na soję jest powszechna i może nie być bezpieczną alternatywą. Unikanie soi jest niezwykle trudne, ponieważ występuje ona w wielu produktach. Jeżeli masz uczulenie na ten składnik, możesz też mieć alergię na inne rośliny strączkowe, np. orzechy ziemne, groszek czy fasolkę półksiężycowatą.

2. Czy alergie pokarmowe są bezpieczniejsze od innych?To kolejny mit. Alergia pokarmowa może powodować potencjalnie zabójczą anafilaksję. Wstrząs anafilaktyczny sprawia, że tkanka w gardle puchnie i powoduje zatrzymanie dopływu powietrza do płuc. Nastolatki częściej są podatne na anafilaksję, ponieważ częściej podejmują ryzyko, jedzą na mieście, nie zwracają uwagi na etykiety i nie noszą ze sobą leków. Każdego roku do wstrząsu anafilaktycznego dochodzi w przypadku 1-3% alergików.
Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

2. Czy alergie pokarmowe są bezpieczniejsze od innych?
To kolejny mit. Alergia pokarmowa może powodować potencjalnie zabójczą anafilaksję. Wstrząs anafilaktyczny sprawia, że tkanka w gardle puchnie i powoduje zatrzymanie dopływu powietrza do płuc. Nastolatki częściej są podatne na anafilaksję, ponieważ częściej podejmują ryzyko, jedzą na mieście, nie zwracają uwagi na etykiety i nie noszą ze sobą leków. Każdego roku do wstrząsu anafilaktycznego dochodzi w przypadku 1-3% alergików.

1. Czy etykiety zapewniają bezpieczeństwo w przypadku alergii?Na etykietach wymagana jest informacja o zawartości powszechnych alergenów. To zdecydowanie ułatwia życie z alergią pokarmową, ale należy czytać je uważnie i traktować z powagą. Jeśli na etykiecie produktu widnieje napis „może zawierać” – nie kupuj go.
Zdjęcie autorstwa U.S. Department of Agr / CC BY

1. Czy etykiety zapewniają bezpieczeństwo w przypadku alergii?
Na etykietach wymagana jest informacja o zawartości powszechnych alergenów. To zdecydowanie ułatwia życie z alergią pokarmową, ale należy czytać je uważnie i traktować z powagą. Jeśli na etykiecie produktu widnieje napis „może zawierać” – nie kupuj go.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Łuszczyca Dowiedz się, w jaki sposób skutecznie zredukować uporczywy świąd skóry po ukąszeniach owadów Metoda objawowo-termiczna Pomysł na śniadanie – placek kukurydziany Być jak gwiazda Podkład kryjący na cerę trądzikową? Dieta owocowa Te rośliny skutecznie odstraszają komary. Koniecznie umieść je w swoim domu Dieta na zimową porę. Jaka? Dermogenetyka. Czy można powstrzymać starzenie? Sprawdź, jak radzić sobie z alergią w podróży NIE ZAPOMINAJ O PRAWIDŁOWYM NAWODNIENIU ORGANIZMU

Popularne w tym tygodniu:

Liszaj miejsc intymnych – jak sobie z nim poradzić? Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły Czym jest dieta sokowa? Efekty, plusy i minusy stosowania płynnego detoksu Właściwości wody alkalicznej. Czy "żywa woda" rzeczywiście cudownie wpływa na organizm? Jak się pozbyć kurzajki na stopie? Domowe leczenie i profilaktyka walki z nieestetycznymi brodawkami