Alergie pokarmowe latem – na co uważać?

10. Lato z alergią pokarmowąJeżeli jesteś wśród 2-4% osób z alergią pokarmową, lato może być dość stresującą porą roku. Pikniki, grille i inne letnie spotkania oznaczają dużą ilość jedzenia, które nie zostało przez ciebie przygotowane, a które może być niebezpieczne, jeśli masz alergię na jajka czy skorupiaki. Około 6% dzieci również cierpi na alergię pokarmową – jeśli twoje dziecko jest jednym z nich, należy zachować ostrożność. Dowiedz się, jakie sezonowe produkty najprawdopodobniej zawierają alergeny.
Zdjęcie autorstwa woodleywonderworks / CC BY

10. Lato z alergią pokarmową
Jeżeli jesteś wśród 2-4% osób z alergią pokarmową, lato może być dość stresującą porą roku. Pikniki, grille i inne letnie spotkania oznaczają dużą ilość jedzenia, które nie zostało przez ciebie przygotowane, a które może być niebezpieczne, jeśli masz alergię na jajka czy skorupiaki. Około 6% dzieci również cierpi na alergię pokarmową – jeśli twoje dziecko jest jednym z nich, należy zachować ostrożność. Dowiedz się, jakie sezonowe produkty najprawdopodobniej zawierają alergeny.

9. Alergia na orzechy ziemneCzym jest lato bez dużej porcji lodów posypanych chrupiącymi orzechami? Niestety, orzechy ziemne są bardzo powszechnym alergenem. Objawy alergii to m.in. wstrząs anafilaktyczny, czyli ostra reakcja alergiczna, która powoduje spadek ciśnienia i trudności z oddychaniem. Uważaj na orzechy ziemne zawarte w sosach i słodyczach oraz potrawach kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Postępuj też ostrożnie przy nakładaniu różnych rodzajów lodów, tak aby nawet śladowe ilości orzechów nie znalazły się na twoim talerzu.
Zdjęcie orzechów / Shutterstock

9. Alergia na orzechy ziemne
Czym jest lato bez dużej porcji lodów posypanych chrupiącymi orzechami? Niestety, orzechy ziemne są bardzo powszechnym alergenem. Objawy alergii to m.in. wstrząs anafilaktyczny, czyli ostra reakcja alergiczna, która powoduje spadek ciśnienia i trudności z oddychaniem. Uważaj na orzechy ziemne zawarte w sosach i słodyczach oraz potrawach kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Postępuj też ostrożnie przy nakładaniu różnych rodzajów lodów, tak aby nawet śladowe ilości orzechów nie znalazły się na twoim talerzu.

8. Alergia na świeże owoceSałatki owocowe często goszczą na stołach w lecie. Alergia na truskawki, jabłka, brzoskwinie, melony, banany, kiwi, gruszki i wiśnie jest bardzo powszechna wśród osób, które są uczulone na pyłki. Taka przypadłość nazywana jest zespołem alergii jamy ustnej i może powodować opuchliznę ust oraz mrowienie ust, jamy ustnej i gardła. Najlepiej w takim wypadku spożywać owoce przetworzone (np. ugotowane).
Zdjęcie autorstwa William Warby / CC BY

8. Alergia na świeże owoce
Sałatki owocowe często goszczą na stołach w lecie. Alergia na truskawki, jabłka, brzoskwinie, melony, banany, kiwi, gruszki i wiśnie jest bardzo powszechna wśród osób, które są uczulone na pyłki. Taka przypadłość nazywana jest zespołem alergii jamy ustnej i może powodować opuchliznę ust oraz mrowienie ust, jamy ustnej i gardła. Najlepiej w takim wypadku spożywać owoce przetworzone (np. ugotowane).

7. Alergia na owoce cytrusoweJest to raczej rzadko spotykany rodzaj alergii. Reakcja organizmu na cytrusy jest częściej powodowana przez nietolerancję takich owoców, a nie przez prawdziwą alergię pokarmową. Symptomy takiej reakcji to opuchlizna ust lub jamy ustnej czy też wysypka. Wysypka może być połączona z opuchlizną, zaczerwienieniem, pieczeniem i swędzeniem skóry. Niekiedy zdarza się też opuchlizna gardła, co wywoła problemy z oddychaniem. Leki przeciwhistaminowe pomogą w przypadku łagodnych objawów, jednak trudności z oddychaniem wymagać będą leczenia specjalistycznego. Jeśli w przeszłości wystąpiła tego typu reakcja, unikaj lemoniady i napojów zawierających owoce cytrusowe.
Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY

7. Alergia na owoce cytrusowe
Jest to raczej rzadko spotykany rodzaj alergii. Reakcja organizmu na cytrusy jest częściej powodowana przez nietolerancję takich owoców, a nie przez prawdziwą alergię pokarmową. Symptomy takiej reakcji to opuchlizna ust lub jamy ustnej czy też wysypka. Wysypka może być połączona z opuchlizną, zaczerwienieniem, pieczeniem i swędzeniem skóry. Niekiedy zdarza się też opuchlizna gardła, co wywoła problemy z oddychaniem. Leki przeciwhistaminowe pomogą w przypadku łagodnych objawów, jednak trudności z oddychaniem wymagać będą leczenia specjalistycznego. Jeśli w przeszłości wystąpiła tego typu reakcja, unikaj lemoniady i napojów zawierających owoce cytrusowe.

6. Alergia na alkoholNapoje alkoholowe towarzyszą nam na letnich imprezach. Sam alkohol jednak nie jest zazwyczaj przyczyną alergii, ponieważ w większości przypadków reakcja na alkohol to neurologiczna nadwrażliwość, która skutkuje wypiekami i bólem głowy. Wino jednak może powodować prawdziwą reakcję alergiczną w przypadku około 1% osób, które uczulone są na siarczyny – częsty konserwant wina. Objawy nie są zazwyczaj poważne, ale jeśli masz astmę, mogą być wzmożone. W tym przypadku najlepiej unikać napojów alkoholowych. Pamiętaj też, że bezalkoholowe wina też mogą zawierać siarczyny.
Zdjęcie autorstwa Andrés Nieto Porras / CC BY

6. Alergia na alkohol
Napoje alkoholowe towarzyszą nam na letnich imprezach. Sam alkohol jednak nie jest zazwyczaj przyczyną alergii, ponieważ w większości przypadków reakcja na alkohol to neurologiczna nadwrażliwość, która skutkuje wypiekami i bólem głowy. Wino jednak może powodować prawdziwą reakcję alergiczną w przypadku około 1% osób, które uczulone są na siarczyny – częsty konserwant wina. Objawy nie są zazwyczaj poważne, ale jeśli masz astmę, mogą być wzmożone. W tym przypadku najlepiej unikać napojów alkoholowych. Pamiętaj też, że bezalkoholowe wina też mogą zawierać siarczyny.

5. Alergia na piwoPiwo jest nieodłącznym elementem grillowania, jednak dla pewnej grupy osób ten orzeźwiający napój może spowodować reakcję alergiczną. Jak w przypadku innych alkoholi, przeważnie nie chodzi o alkohol zawarty w piwie, a o inne składniki, z jakich się go wytwarza. Alkoholowe i bezalkoholowe piwo może zawierać siarczyny i składniki potrzebne do warzenia piwa, np. pszenica, jęczmień, żyto czy chmiel. Każdy z wymienionych rodzajów zbóż może spowodować reakcję, jej objawy to m.in.: katar, swędzące oczy i pogorszenie astmy. Leczenie stosowne w tym wypadku to leki przeciwhistaminowe, a dla astmatyków – użycie inhalatora.
Zdjęcie autorstwa Don LaVange / CC BY

5. Alergia na piwo
Piwo jest nieodłącznym elementem grillowania, jednak dla pewnej grupy osób ten orzeźwiający napój może spowodować reakcję alergiczną. Jak w przypadku innych alkoholi, przeważnie nie chodzi o alkohol zawarty w piwie, a o inne składniki, z jakich się go wytwarza. Alkoholowe i bezalkoholowe piwo może zawierać siarczyny i składniki potrzebne do warzenia piwa, np. pszenica, jęczmień, żyto czy chmiel. Każdy z wymienionych rodzajów zbóż może spowodować reakcję, jej objawy to m.in.: katar, swędzące oczy i pogorszenie astmy. Leczenie stosowne w tym wypadku to leki przeciwhistaminowe, a dla astmatyków – użycie inhalatora.

4. Alergia na owoce morzaLato to dobry czas na owoce morza przygotowywane na grillu, jednak dla pewnych osób są one alergenem. Najczęstsze alergie to te na krewetki czy homary. Jeśli alergia dotyczy tylko jednego rodzaju owocu morza, najlepiej unikaj wszystkich. Objawy to zatkany nos, wysypka lub anafilaksja. Pamiętaj, że w kuchni azjatyckiej często stosowany jest sos rybny oraz że istnieje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego w przypadku produktów przechowywanych lub gotowanych w pobliżu owoców morza. Aby uniknąć objawów, zapewnij sobie smaczną i bezpieczną przekąskę.
Zdjęcie autorstwa Larry Hoffman / CC BY

4. Alergia na owoce morza
Lato to dobry czas na owoce morza przygotowywane na grillu, jednak dla pewnych osób są one alergenem. Najczęstsze alergie to te na krewetki czy homary. Jeśli alergia dotyczy tylko jednego rodzaju owocu morza, najlepiej unikaj wszystkich. Objawy to zatkany nos, wysypka lub anafilaksja. Pamiętaj, że w kuchni azjatyckiej często stosowany jest sos rybny oraz że istnieje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego w przypadku produktów przechowywanych lub gotowanych w pobliżu owoców morza. Aby uniknąć objawów, zapewnij sobie smaczną i bezpieczną przekąskę.

3. Alergia na mlekoAlergia na mleko często dotyczy dzieci, które w większości z niej wyrastają. Należy pamiętać, że alergia na mleko a nietolerancja laktozy to dwie różne rzeczy. Symptomy alergii to m.in.: wysypka, mdłości i trudności z oddychaniem.

3. Alergia na mleko
Alergia na mleko często dotyczy dzieci, które w większości z niej wyrastają. Należy pamiętać, że alergia na mleko a nietolerancja laktozy to dwie różne rzeczy. Symptomy alergii to m.in.: wysypka, mdłości i trudności z oddychaniem.

2. Alergia na mleko – na co uważać?Picie mleka bez laktozy nie powstrzyma objawów alergii na mleko. Aby uniknąć symptomów, uważaj również na sery w sałatkach oraz wędliny, które często podawane są z serem na jednym talerzu. Ser kozi nie jest bezpieczną alternatywą dla osób z tym rodzajem alergii, ale produkty sojowe już tak. Leki przeciwhistaminowe złagodzą objawy alergii na mleko, jednak czasami wymagane jest specjalistyczne leczenie.
Zdjęcie autorstwa Anne Hornyak / CC BY

2. Alergia na mleko – na co uważać?
Picie mleka bez laktozy nie powstrzyma objawów alergii na mleko. Aby uniknąć symptomów, uważaj również na sery w sałatkach oraz wędliny, które często podawane są z serem na jednym talerzu. Ser kozi nie jest bezpieczną alternatywą dla osób z tym rodzajem alergii, ale produkty sojowe już tak. Leki przeciwhistaminowe złagodzą objawy alergii na mleko, jednak czasami wymagane jest specjalistyczne leczenie.

1. Alergia na jajkaLetni piknik często składa się z sałatek z jajkiem lub jajek gotowanych na twardo z majonezem, co może być problemem, jeśli masz uczulenie na jajka. Jajka, mleko, orzechy, soja i owoce morza to około 90% wszystkich alergii pokarmowych. Często cierpią na nią również dzieci. Jak w przypadku większości alergii, symptomy to: skurcze, wysypka lub kłopoty z oddychaniem. Najlepiej zabierać ze sobą sałatki i przekąski niezawierające w ogóle niepożądanego alergenu.
Zdjęcie autorstwa Emuishere Peliculas / CC BY

1. Alergia na jajka
Letni piknik często składa się z sałatek z jajkiem lub jajek gotowanych na twardo z majonezem, co może być problemem, jeśli masz uczulenie na jajka. Jajka, mleko, orzechy, soja i owoce morza to około 90% wszystkich alergii pokarmowych. Często cierpią na nią również dzieci. Jak w przypadku większości alergii, symptomy to: skurcze, wysypka lub kłopoty z oddychaniem. Najlepiej zabierać ze sobą sałatki i przekąski niezawierające w ogóle niepożądanego alergenu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Ćwiczenia na barki Antyoksydanty w płatkach zbożowych, popcornie i krakersach Rozwój mózgu dziecka i składniki odżywcze ważne dla tego procesu Niska samoocena Herbata miętowa DZIAŁANIE MIĘTY Jak dbać o cerę naczynkową? 10 korzyści dla zdrowia z kontaktu z naturą Węglowodany w diecie Grypa żołądkowa Rola kampanii edukacyjnych w leczeniu depresji Zrób test DNA

Popularne w tym tygodniu:

Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza! Drożdżyca pochwy – wstydliwy problem kobiet 5 nieoczywistych zalet mleka mamy – karmienie piersią się opłaca!