Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną
11. Orzechy ziemne
W przypadku uczulenia na jedzenie, organizm reaguje na białko zawarte w tym pokarmie. Reakcja alergiczna może obejmować wysypkę, opuchliznę i trudności z oddychaniem. Orzechy ziemne znajdują się w wielu produktach, więc czytaj uważnie dane na opakowaniu. Pakowane produkty muszą zawierać informację, czy zawierają orzechy ziemne. Jeżeli masz alergię na orzechy, inne rodzaje orzechów, np. włoskie, mogą wywołać podobną reakcję.
10. Inne orzechy
Orzechy wydają się być wszędzie. Mogą być składnikiem balsamu w formie olejku (np. olejek shea). W przypadku pakowanych produktów, wszelkie orzechy muszą być zawarte w opisie na etykiecie, ale ciężej uniknąć ich w restauracji czy piekarni. Jeśli masz uczulenie, uważaj na orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, pistacje, orzechy piniowe czy brazylijskie. Orzech wodny, gałka muszkatołowa czy nasiona słonecznika nie są orzechami i powinny być bezpieczne.
9. Nabiał
Mleko to jeden z najczęstszych alergenów u dzieci, ale większość z nich z tego wyrasta. Zwróć uwagę na wybierane produkty, ponieważ nawet tuńczyk może zawierać proteiny mleka.
8. Jajka
To kolejny często spotykany alergen u dzieci. Większość z nich z tego wyrasta, ale dopóki tak się nie stanie, uważaj na jajka w makaronie, majonezie czy wypiekach. Mogą też pojawiać się one w zaskakujących miejscach, np. jako warstwa pokrywająca precle. Jajka są także używane w szczepionce przeciw grypie, więc skonsultuj się z lekarzem przed jej przyjęciem.
7. Ryby
Świeży łosoś, tuńczyk czy halibut mogą powodować ciężkie reakcje alergiczne. Jeśli masz alergię na jeden rodzaj ryby, inne też mogą ci zaszkodzić. Jeśli lubisz kuchnię chińską czy tajską, miej się na baczności, ponieważ w daniach tych kuchni stosuje się często sos rybny. Uważaj również na sos Worcester czy cezar, gdyż mają w składzie sardelki.
6. Soja
Chleb, ciastka, puszkowane zupy, przetworzone mięso, przekąski bardzo często zawierają soję. Jeśli masz na nią alergię, koniecznie przeczytaj informacje na opakowaniu. Inne pokarmy, których należy unikać to: mleko sojowe, tofu, miso (gęsta pasta japońska) i sos sojowy. Dzieci częściej są uczulone na soję niż dorośli.
5. Pszenica
Od chleba po piwo, dressingi i wędliny – pszenica może być ukryta w wielu pokarmach. Proteiny pszenicy dobrze sklejają przetworzone produkty i nadają im teksturę. Jeśli masz alergię na pszenicę, inne zboża takie jak jęczmień, owies, żyto, kukurydza czy ryż są przeważnie bezpieczne. Możliwe, że masz alergię na pszenicę, ale gluten nie wywołuje już takiej reakcji.
4. Nadwrażliwość czy nietolerancja glutenu?
Nadwrażliwość na gluten to coś zupełnie innego niż alergia. Gluten występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Może powodować:
3. Symptomy alergii
Jeśli zjesz alergen, objawy pojawiają się na ogół bardzo szybko, około 2 minuty do 2 godzin po spożyciu. Są to m.in.:
2. Substancje dodatkowe – to nie zawsze alergia
Jeśli źle reagujesz na substancje dodatkowe, to nie musi być alergia. Glutaminian sodu może powodować bóle głowy, uderzenia gorąca, zaczerwienienie twarzy lub uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej. Siarczyny, które można spotkać w suszonych owocach, winie i innych produktach mogą powodować problemy z oddychaniem u astmatyków. Związki te muszą być wypisane na wszystkich produktach, są też zakazane w przypadku świeżych owoców i warzyw.
1. Życie z alergią
Nie ma lekarstwa na alergie pokarmowe, należy unikać po prostu pokarmów wywołujących negatywna reakcję. Planuj posiłki rozważnie, a w przypadku ostrej reakcji alergicznej (anafilaksji) użyj zastrzyku z epinefryny i zadzwoń pod numer alarmowy 112. Przydatny jest też identyfikator medyczny, na którym znajdzie się informacja o alergii. Im więcej wiadomości zdobędziesz na temat swojej alergii, tym łatwiejsze będzie życie z nią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze