Alergia na owoce morza - fakty i mity
8. Alergia na owoce morza jest potencjalnie niebezpieczna
Nic dziwnego, że ludzie uczuleni na owoce morza ostrożnie wybierają produkty, ponieważ alergia ta często powoduje zagrażające życiu reakcje. Jednak istnieje wiele mitów związanych z alergią na owoce morza: co je powoduje lub co można, a czego nie można jeść. Przekonaj się, co jest prawdą, a co mitem.
7. Najpowszechniejsze alergeny
Najczęściej ludzie uczuleni są na homary, kraby oraz coraz chętniej spożywane w Polsce krewetki. Jeżeli po spożyciu któregoś z tych produktów odczuwasz nudności, masz wymioty, zaparcia lub biegunki czy też bóle brzucha, to może to oznaczać alergię na zawarte w nich alergeny.
6. Fakt: alergia może wystąpić w każdym momencie życia
Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą nagle zacząć mieć uczulenie na owoce morza – pojawić się ono może w każdym wieku. Jeżeli reakcja alergiczna nie występowała w przeszłości, nie znaczy to, że alergia się nie rozwinie. Kiedy już mamy taką alergię, rzadko zdarza się, że z niej wyrośniemy.
5. Fakt: reakcja alergiczna może wystąpić nie tylko poprzez spożycie alergenu
Nawet w przypadku niespożywania produktu mogą pojawić się objawy alergii, ponieważ białka w owocach morza mogą być przenoszone w powietrzu podczas gotowania. W związku z tym, przebywając w restauracji, gdzie przygotowywane są owoce morza, może dojść do reakcji alergicznej. Również styczność z rybami lub wdychanie pary gotujących się owoców morza może przyczynić się do poważnej reakcji u ludzi bardzo wrażliwych na te alergeny.
4. Mit: jod jest przyczyną alergii
Jeżeli masz alergię na owoce morza, nie jest ona spowodowana jodem obecnym w tych produktach. Według najnowszych badań nie ma powiązania pomiędzy jodem a reakcją alergiczną u ludzi uczulonych na owoce morza. Nie musisz więc unikać jodu, jeżeli masz tego typu alergię.
3. Fakt: tomografia komputerowa jest bezpieczna dla ludzi uczulonych na owoce morza
Składniki w środkach cieniujących (inaczej nazywane kontrastem) wstrzykiwane przed badaniem nie mają związku z alergenami w owocach morza. Jeżeli w przeszłości nie wystąpiła reakcja na kontrast, nie musisz martwić się tylko dlatego, że masz uczulenie na owoce morza.
2. Mit: nie możesz spożywać glukozaminy
Wręcz przeciwnie – glukozamina jest bezpieczna dla ludzi z alergią na owoce morza. Ta substancja naturalnego pochodzenia jest używana do wspomagania leczenia stawów i produkowana ze skorupy owoców morza – proteiny, które wywołują objawy nie są zawarte w suplemencie.
1. Najważniejsza jest ciągła nauka
Alergie na owoce morza to nie żart i lepiej jest dmuchać na zimne. Poznawaj fakty na temat swojej alergii, aby życie z nią stało się łatwiejsze, jeżeli świadomość potencjalnego ryzyka będzie większa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze