Jedząc to, będziesz zdrowsza i unikniesz częstych wizyt u lekarza!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuNa pewno nieraz miałaś okazję słyszeć, że jedzenie pomidorów oraz uzyskanych z nich przetworów jest bardzo korzystne dla zdrowia. Rzeczywiście tak jest, jednak czy kiedykolwiek zastanawiałaś się głębiej nad tym, jaki mają one wpływ na organizm?
Pomidory obniżają ciśnienie krwi
Pomidory oraz przetwory pomidorowe stanowią bogate źródło potasu. Składnik ten od dawna znany jest ze swoich właściwości regulujących ciśnienie krwi. Co więcej, potas przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu w późniejszym życiu. Zostało to potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi.
Pomidory chronią przed nowotworami
Zawarty w pomidorach likopen to silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do zwiększenia odporności twojego organizmu na rozwój choroby nowotworowej. Na podstawie badań naukowych wiadomo, że w większej ilości znajduje się on w przetworach powstałych z tych warzyw. Z tego względu zadbaj o to, aby każdego dnia wypijać szklankę soku pomidorowego lub przyrządzać potrawy na bazie koncentratu pomidorowego.
Pomidory zmniejszają apetyt
Szklanka soku pomidorowego to idealna przekąska między posiłkami. Sok ten nie tylko jest źródłem cennych dla organizmu pierwiastków i witamin, ale jednocześnie błonnika – składnika, który zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu nie będziesz myśleć o niezdrowych przekąskach. Poza tym błonnik reguluje pracę jelit i niweluje dolegliwości, takie jak uporczywe zaparcia czy silne wzdęcia. Czyż te argumenty nie przekonują cię to częstego jedzenia pomidorów oraz przecierów z nich pozyskanych?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze