Jedz. Unikniesz raka
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuZ Raportu Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) wynika, że niewłaściwy sposób odżywiania się przyczynił się aż do jednej trzeciej wszystkich zachorowań. Związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowania na chorobę nowotworową potwierdzają też badania na Uniwersytecie w Coimbrze pod kierunkiem prof. Marii Marques. Co jeść, by uniknąć raka?


Kurkuma
Kurkuma zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii. Jej prewencyjne działanie w przypadku raka okrężnicy, piersi, prostaty i płuc potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie.
Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior
Pomagają usuwać z organizmu szkodliwe składniki. Mogą także zapobiegać rozwojowi zaawansowanych postaci raka z komórek przedrakowych. Hamują również wzrost komórek rakowych. Zwiększenie ich właściwości i przyswajalności cennych substancji uzyskuje się łącząc je z dodatkiem oliwy z oliwek.

Pomidory
Zapobiegają rakowi prostaty, rakowi jelita grubego i żołądka, a także płuc, piersi oraz szyjki macicy. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a przetwory z pomidorów zabezpieczają skórę przed światłem ultrafioletowym, a tym samym przed nowotworem skóry. Dodanie oliwy z oliwek wspomaga przyswajalność cennych substancji.
Oliwa z oliwek
Zdaniem naukowców zmniejsza zachorowalność na nowotwory i schorzenia układu krążenia dzięki wysokiemu stężeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz przeciwutleniaczy wspomagających mechanizmy obronne komórek człowieka.
Czerwone wino
Kieliszek czerwonego wina do obiadu obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, a także ryzyko zachorowania na raka trzustki. Substancje w nim zawarte wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Źródło: informacja prasowa Agata Elandt

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze