Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

10. Hiszpański sos romesco
                                                    10. Hiszpański sos romesco
                                                                                                            Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą z oliwek i polej nieco octem balsamicznym, a uzyskasz sos romesco – kataloński klasyk.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Hiszpański sos romesco

10. Hiszpański sos romesco
Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą z oliwek i polej nieco octem balsamicznym, a uzyskasz sos romesco – kataloński klasyk.

9. Pomidory z grilla
                                                    9. Pomidory z grilla
                                                                                                            Pokrój pomidory na pół, posmaruj środek oliwą z oliwek i grilluj je środkową stroną do dołu, dopóki nie będą miękkie i zwęglone. Gorąco wzmaga smak pomidorów oraz siłę antyoksydantów, zmieniając likopen w taki sposób, że organizm łatwiej może go używać.
Zdjęcie autorstwa woodleywonderworks / CC BY

9. Pomidory z grilla

9. Pomidory z grilla
Pokrój pomidory na pół, posmaruj środek oliwą z oliwek i grilluj je środkową stroną do dołu, dopóki nie będą miękkie i zwęglone. Gorąco wzmaga smak pomidorów oraz siłę antyoksydantów, zmieniając likopen w taki sposób, że organizm łatwiej może go używać.

8. Pomidorowe minitarty
                                                    8. Pomidorowe minitarty
                                                                                                            Ciasto francuskie posmaruj oliwą z oliwek, posyp parmezanem i ułóż dużo pomidorków cherry. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Dodaj do tego kolorową sałatkę, a uzyskasz pełen warzyw smaczny obiad.
Zdjęcie autorstwa Janet Hudson / CC BY

8. Pomidorowe minitarty

8. Pomidorowe minitarty
Ciasto francuskie posmaruj oliwą z oliwek, posyp parmezanem i ułóż dużo pomidorków cherry. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Dodaj do tego kolorową sałatkę, a uzyskasz pełen warzyw smaczny obiad.

7. Potrawka z soczewicy i pomidorów po etiopsku
                                                    7. Potrawka z soczewicy i pomidorów po etiopsku
                                                                                                            Berbere to tradycyjna etiopska mieszanka przypraw chili, czosnku, kozieradki i innych, co sprawia, że to wegetariańskie danie jest niezwykle aromatyczne. Pomidory i marchew dodają nutki słodyczy i dostarczają witamin A i C. Soczewica natomiast jest bogata w żelazo, błonnik i białko. Łatwo przygotować to danie – zajmuje to około 45 minut, a do tego jest ono niskotłuszczowe i niskokaloryczne.
Zdjęcie autorstwa Heather Kennedy / CC BY

7. Potrawka z soczewicy i pomidorów po etiopsku

7. Potrawka z soczewicy i pomidorów po etiopsku
Berbere to tradycyjna etiopska mieszanka przypraw chili, czosnku, kozieradki i innych, co sprawia, że to wegetariańskie danie jest niezwykle aromatyczne. Pomidory i marchew dodają nutki słodyczy i dostarczają witamin A i C. Soczewica natomiast jest bogata w żelazo, błonnik i białko. Łatwo przygotować to danie – zajmuje to około 45 minut, a do tego jest ono niskotłuszczowe i niskokaloryczne.

6. Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów
                                                    6. Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów
                                                                                                            Do przygotowania tego chłodnika wybieraj najbardziej soczyste i smaczne pomidory. Dodaj do niego także paprykę, cebulę i ogórki. Jeśli lubisz słodycz, możesz wypróbować gazpacho z arbuzem – oba zawierają mnóstwo antyoksydantów.
Zdjęcie autorstwa Food Leaders / CC BY

6. Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów

6. Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów
Do przygotowania tego chłodnika wybieraj najbardziej soczyste i smaczne pomidory. Dodaj do niego także paprykę, cebulę i ogórki. Jeśli lubisz słodycz, możesz wypróbować gazpacho z arbuzem – oba zawierają mnóstwo antyoksydantów.

5. Łatwa zupa pomidorowa
                                                    5. Łatwa zupa pomidorowa
                                                                                                            Zrobienie pomidorowej w domu jest niezwykle proste. Pomidory i cebulę gotuj na wolnym ogniu. Dodaj mleko i mąkę zamiast śmietany, aby uzyskać kremową konsystencję – zupa będzie miała wtedy mniej kalorii. Dodaj do tego szczyptę sody oczyszczonej, aby zniwelować kwasowość pomidorów, i wszystko zmiksuj w blenderze.
Zdjęcie autorstwa jeffreyw / CC BY

5. Łatwa zupa pomidorowa

5. Łatwa zupa pomidorowa
Zrobienie pomidorowej w domu jest niezwykle proste. Pomidory i cebulę gotuj na wolnym ogniu. Dodaj mleko i mąkę zamiast śmietany, aby uzyskać kremową konsystencję – zupa będzie miała wtedy mniej kalorii. Dodaj do tego szczyptę sody oczyszczonej, aby zniwelować kwasowość pomidorów, i wszystko zmiksuj w blenderze.

4. Sałatka caprese
                                                    4. Sałatka caprese
                                                                                                            Świeże pomidory, świeża mozzarella, liście świeżej bazylii i oliwa z oliwek to wszystko, co jest potrzebne do przygotowania tej letniej sałatki. W wersji przystawkowej można użyć pomidorków cherry, które nadziewa się kulkami mozzarelli i dodaje liść bazylii oraz kilka kropel oliwy z oliwek.
Zdjęcie autorstwa bs65me / CC BY

4. Sałatka caprese

4. Sałatka caprese
Świeże pomidory, świeża mozzarella, liście świeżej bazylii i oliwa z oliwek to wszystko, co jest potrzebne do przygotowania tej letniej sałatki. W wersji przystawkowej można użyć pomidorków cherry, które nadziewa się kulkami mozzarelli i dodaje liść bazylii oraz kilka kropel oliwy z oliwek.

3. Słodko-kwaśny sos chutney
                                                    3. Słodko-kwaśny sos chutney
                                                                                                            Gotuj zielone lub czerwone pomidory z cebulą, brązowym cukrem, imbirem i octem, dopóki nie zmienią się one w gęstą błyszczącą masę. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Można go też wykorzystać jako dodatek do dań z grilla.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

3. Słodko-kwaśny sos chutney

3. Słodko-kwaśny sos chutney
Gotuj zielone lub czerwone pomidory z cebulą, brązowym cukrem, imbirem i octem, dopóki nie zmienią się one w gęstą błyszczącą masę. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Można go też wykorzystać jako dodatek do dań z grilla.

2. Prosty sos ziołowo-pomidorowy
                                                    2. Prosty sos ziołowo-pomidorowy
                                                                                                            Przygotowanie własnego sosu pomidorowego jest łatwe, a do tego zdrowsze i oczywiście tańsze niż sos dostępny w sklepie. Składniki są proste: podsmażone pomidory, czosnek i cebula. Dodaj zioła, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Używaj świeżych pomidorów w sezonie, a puszkowanych podczas innych pór roku.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

2. Prosty sos ziołowo-pomidorowy

2. Prosty sos ziołowo-pomidorowy
Przygotowanie własnego sosu pomidorowego jest łatwe, a do tego zdrowsze i oczywiście tańsze niż sos dostępny w sklepie. Składniki są proste: podsmażone pomidory, czosnek i cebula. Dodaj zioła, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Używaj świeżych pomidorów w sezonie, a puszkowanych podczas innych pór roku.

1. Jak kupić dobre pomidory?
                                                    1. Jak kupić dobre pomidory?
                                                                                                            Kiedy sezon na pomidory w pełni, najsmaczniejsze pochodzą od lokalnych dostawców. Zrób test smaku, aby znaleźć najsmaczniejsze rodzaje. Jeśli nie możesz akurat dostać całkiem dojrzałych owoców, grilluj lub podsmażaj pomidory, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

1. Jak kupić dobre pomidory?

1. Jak kupić dobre pomidory?
Kiedy sezon na pomidory w pełni, najsmaczniejsze pochodzą od lokalnych dostawców. Zrób test smaku, aby znaleźć najsmaczniejsze rodzaje. Jeśli nie możesz akurat dostać całkiem dojrzałych owoców, grilluj lub podsmażaj pomidory, aby uzyskać bardziej intensywny smak.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Dip serowy - camembert na sylwestra Krewetki w sosie - danie miłości Recenzja książki „Domowe wypieki” Joanny Niedobeckiej Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej? Jak dobierać wino do potraw? Zupa z porów - witaminy kontra mróz Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć? Najlepszy przepis na potrawkę z kurczaka Rusza pierwsze Targowisko w centrum Warszawy! Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?MATERIAŁ PROMOCYJNY Herbata z imbirem na zimny dzień Zielona zupa? Bo z groszkiem!