Składniki:
6-7 pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, 200 ml śmietany 18%, 30 dag żółtego sera (nalepiej gouda}, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory {można sparzyć, jeśli ktoś chce} kroimy na plasterki. Plasterki układamy w misce (każdą warstwę pomidorów przyprawiamy). Śmietanę mieszamy z łyżką majonezu i wyciśniętym czoskiem i przyprawiamy, następnie polewamy pomidory znajdujące się w misce. Żółty ser ścieramy na tarce (duże oczka) i posypujemy nim danie. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska średniej wielkości, nóż, deska do krojenia, tarka do żółtego sera, wyciskarka do czosnku i miska do wymieszania śmietamy ze składnikami
Jak podawać?
Najlepiej z pysznym chlebem z masłem.
Uwagi:
Trzeba uważać na ilośc majonezu, bo jeśli dodamy za dużo, potrwa będzie mdła.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | ruda |