Jedz. Unikniesz raka
Kurkuma
Kurkuma zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii. Jej prewencyjne działanie w przypadku raka okrężnicy, piersi, prostaty i płuc potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie.
Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior
Pomagają usuwać z organizmu szkodliwe składniki. Mogą także zapobiegać rozwojowi zaawansowanych postaci raka z komórek przedrakowych. Hamują również wzrost komórek rakowych. Zwiększenie ich właściwości i przyswajalności cennych substancji uzyskuje się łącząc je z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pomidory
Zapobiegają rakowi prostaty, rakowi jelita grubego i żołądka, a także płuc, piersi oraz szyjki macicy. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a przetwory z pomidorów zabezpieczają skórę przed światłem ultrafioletowym, a tym samym przed nowotworem skóry. Dodanie oliwy z oliwek wspomaga przyswajalność cennych substancji.
Oliwa z oliwek
Zdaniem naukowców zmniejsza zachorowalność na nowotwory i schorzenia układu krążenia dzięki wysokiemu stężeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz przeciwutleniaczy wspomagających mechanizmy obronne komórek człowieka.
Czerwone wino
Kieliszek czerwonego wina do obiadu obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu, a także ryzyko zachorowania na raka trzustki. Substancje w nim zawarte wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Źródło: informacja prasowa Agata Elandt