Japońska kuchnia
DAMIESA • dawno temuMieszkańcy tego kraju zachwycają nienaganną sylwetką i piękną cerą. Czy to efekt kosmetyków, dzieło natury czy rezultat zdrowej diety? Jak się okazuje, ostatni z wymienionych czynników ma duży wpływ na wygląd człowieka. Może kuchnia japońska ma zatem szansę stać się dla nas wzorem do naśladowania?
W kulinarnej kulturze tego kraju potrawy serwuje się często, ale w małych porcjach. Zasada ta, jak widać, sprawdza się, bo nawet dietetycy apelują przecież, że warunkiem do utrzymania szczupłej sylwetki jest spożywanie ok. 5 małych posiłków dziennie. Kuchnia azjatycka zatem to strzał w dziesiątkę!
Kuchnia japońska — przepisy
Znajdziemy tu przede wszystkim ryby i owoce morza. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zbawiennie wpływają na nasze zdrowie, zawierają cenne witaminy A i E i opóźniają procesy starzenia się. Do tego ryby zmniejszają także ryzyko nowotworów. Japończycy bardzo chętnie przygotowują zatem takie specjały, jak sushi czy sashimi.
Nie bez znaczenia jest również w tamtejszej kulturze spożywanie wodorostów. Są one doskonałym składnikiem zup i sosów, a także duszonych warzyw. Działają przeciwzakrzepowo, obniżają poziom cholesterolu i pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Są skuteczne w walce z otyłością, bo regulują przemianę materii i wspomagają gospodarkę wodną organizmu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze