Japońskie potrawy
DAMIESA • dawno temuTa prosta potrawa japońska nie każdego przekonuje. Spożywane podobnie jak sushi, na surowo, owoce morza mogą zniechęcać zapachem. Inni zaś upatrują w tym oryginalnym daniu niebywałe wrażenia smakowe. Sashimi składa się z owoców morza, które doprawione aromatycznymi przyprawami stanowią jeden z kulinarnych afrodyzjaków.
Sashimi — przepis
Sashimi serwuje się najczęściej z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem. Nie chodzi tu bowiem o bogactwo składników, a jedynie podkreślenie smaku mięsa. Można tez podawać je z dodatkiem soku z cytryny, chrzanem czy wykwintnym kawiorem. Inne składniki służą jedynie do dekoracji. Możemy więc pokroić drobno marchewkę, ogórek czy pomidor.
Głównym składnikiem sashimi są małże, ośmiornica czy kalmary. Wszystkie pokrojone w płaty bądź w kostkę. Ryby należy pokroić bardzo cienko. Jest to szczególnie ważne, jeśli chcemy z potrawy wydobyć głębię smaku. Oczywiście wymienione owoce morzaspożywa się na surowo.
Bardzo ważny jest sposób serwowania sashimi. Chodzi tutaj o estetykę, dlatego ta japońska potrawa musi wyglądać ładnie i kolorowo za sprawą warzywnych i przyprawowych dekoracji. Wrażenie wzrokowe to bowiem połowa sukcesu!
Czy odważylibyście się spróbować?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze