Jedzenie ryb
DAMIESA • dawno temuW naszej codziennej diecie powinny zajmować jedną z czołowych pozycji… a jednak często o nich zapominamy. Korzyści ze spożywania ryb jest sporo, czy wiecie jakie są najczęściej wymieniane? Jeśli nie — najwyższa pora poznać te najważniejsze.
Rodzaje ryb
W diecie najlepiej wybierać chude ryby, które zawierają w swoim składzie ok. 1 % tłuszczu. Zalicza się do nich szczupaka czy dorsza. Jedną z najbardziej tłustych ryb jest węgorz, dlatego nie jedzmy go zbyt często, tym bardziej, że zazwyczaj jest on w wersji wędzonej.
Ryby morskiesą także źródłem witamin A i E (witaminy młodości). Bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jakie są więc profity, jakie niesie ze sobą częste spożywanie ryb? Przede wszystkim lepsza praca serca, obniżenie poziomu trójglicerydów oraz poziomu cholesterolu.
Jedzenie rybywpływa także dobroczynnie na wzrok, poprawiając ostrość widzenia, usprawnia pracę mózgu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Do innych profitów zalicza się także: poprawę odporności organizmu, wzmocnienie kości oraz działanie przeciwzapalne.
Czy mając na względzie te argumenty ryba będzie gościć na Waszych stołach częściej, niż tylko w postaci karpia podczas Wigilii? Oby tak się stało!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze