Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad
OLIWKA . • dawno temuWątróbka – brzmi dobrze, piwo – jeszcze lepiej, a gdy połączyły te dwa składniki powstanie prawdziwe pyszny obiad – wątróbka w sosie piwnym. Jej przygotowanie trwa dobrą chwilę, ale warto czekać i się starać. To danie, to ogromna dawka żelaza i witaminy B12 w niezwykłej postaci.
Przygotuj:
- 1 kg wątróbek z indyka
- 4 młode cebule
- 10 dag masła roślinnego
- łyżeczkę cukru
- szklankę piwa
- 20 ml śmietany
- 250 ml mleka
- pieprz, sól
Krok 1
Umyj wątróbki i usuń z nich błony. Następnie zalej mięso mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij drób i pokrój w kostkę.
Krok 2
Cebulę musisz ugotować. Pokrój ją więc w talarki i dodaj trochę wody. Później łyżka masła, cukier, ocet i 10 minut gotowania, czyli tak długo żeby woda odparowała.
Krok 3
Wątróbka powinna być smażona na roztopionym maśle, na dużym ogniu. Rób to tylko przez kilka minut, by mięso pozostało w środku różowe. Na koniec dopraw indyka pieprzem i solą.
Krok 4
Wątróbkę z indyka przełóż na półmisek, dodaj do niej cebulę i szczelnie zamknij, żeby to pyszne danie nie straciło ciepła.
Krok 5
Pora zrobić sos piwny. Wlej alkohol do tłuszczu ze smażenia i podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu.
Krok 6
Sos z piwa potrzebuje jeszcze tylko śmietany.
Krok 7
Teraz polej mieszanką mięso i gotowe. Smażona wątróbka w sosie piwnym wygląda bardzo apetycznie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze