Sos holenderski
KAROLINA • dawno temuLubisz doświadczać nowych smaków albo szukać u źródła historii powstania twoich ulubionych potraw? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku na pewno interesujesz się kuchniami świata i możliwościami, jakie one ze sobą niosą. Jest to nie tylko ciekawa przygoda dla naszego podniebienia, lecz także niewyczerpane źródło inspiracji dla własnych poczynań kulinarnych. Czasami jednak wcale nie lubimy tego, co tak bardzo wychwalane jest przez smakoszy jedzenia, a wolimy potrawy znacznie bardziej swojskie i treściwe. Mało kto z nas bowiem potrafi najeść się nawet najbardziej wymyślną sałatką albo grillowanymi warzywami. Znacznie częściej wolimy zjeść coś prostszego i znacznie bardziej odpowiadającego naszym smakowym upodobaniom. Bardzo ciekawą inspiracją do tworzenia tego typu potraw może być kuchnia holenderska. Oprócz pomysłów na ciekawe potrawy znajdziemy w niej także rewelacyjne dodatki, świetnie komponujące się z wieloma produktami. Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by nie tylko dowiedzieć się więcej na temat kuchni holenderskiej, lecz także poznać przepis na holenderski sos.
Kuchnia holenderska
Z czym obecnie najbardziej kojarzy się przeciętnemu zjadaczowi chleba kuchnia holenderska? Niewątpliwie najbardziej popularnym daniem pochodzącym z tego kraju są frytki. Pocięte w paseczki ziemniaki, które zgodnie z tradycją smażono na głębokim smalcu obecnie uwielbiane są przez miłośników jedzenia fast food na całym świecie. Jednakże to nie koniec inspirujących propozycji kuchni holenderskiej. Jak można wywnioskować, zapoznając się z położeniem omawianego kraju, jego tradycja kulinarna oparta jest przede wszystkim na zbożach, ziemniakach, a także różnego rodzaju rybach, do których mieszkańcy mają szeroki dostęp. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że Holandia nieco przypomina polską kuchnię w odniesieniu do stosowanych w niej produktów. Jakie dania są z nich przyrządzane? Przede wszystkim gulasz warzywny, zupa grochowa albo klopsiki. Oprócz tego wszelkiego rodzaju potrawy przygotowywane na bazie ziemniaków. Jednakże kuchnia holenderska to również ciekawe źródło dodatków. Mowa tu przede wszystkim o holenderskim sosie. I chociaż pochodzi on z Francji, to nie bez powodu kojarzony jest z tradycyjną kuchnią holenderską. Bardzo dobrze sprawdza się on nie tylko w zestawieniu z jajkami w różnej postaci, ale również warzywami i mięsami. Najczęściej jednak przyrządza się sos holenderski do szparagów. Jesteś ciekawa, jak zrobić sos holenderski?
Przepis na sos holenderski
Do zrealizowania przepisu na sos holenderski będziesz potrzebowała następujących składników:
- 15 dag masła,
- 3 żółtek,
- 1 łyżki octu winnego,
- 1½ łyżki soku z cytryny,
- soli,
- białego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Żółtka przelewamy do miski i dodajemy do nich sól oraz pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie łączymy i ubijamy na parze. W tym czasie w garnku klarujemy masło. Kiedy jest jeszcze ciepłe, dodajemy do żółtek, powoli ubijając. Teraz tylko wystarczy do sosu dodać ocet winny i sok z cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze