Potrawy z grilla
DAMIESA • dawno temuSezon letni to idealny czas na urządzenie grilla. Woń palonego drewna i aromat pieczonych przekąsek sprawia, że takiej przyjemności nie sposób sobie odmówić. Mięso pieczone jednak nie jest zbyt zdrowe i może powodować wzrost cholesterolu. Jak zatem sprawić, aby piknik z przyjaciółmi nie spowodował problemów ze zdrowiem?
Zdrowe jedzenie na świeżym powietrzu
Na grillu można przygotować nie tylko mięso. Innepieczone potrawy to także ryby czy warzywa. Cały proces odbywa się bez użycia tłuszczu. Co więcej, pod wpływem wysokiej temperatury wytrąca się on z mięsa, a to w znaczny sposób redukuje jego kaloryczność. Potrawy są więc aromatyczne, ale jednocześnie dużo zdrowsze niż te, które zazwyczaj przygotowuje się na patelni. Zamiast kalorycznej panierki można je doprawić posypką ziołową, która wydobędzie głębię smaku. Warto je wcześniej zamarynować, dzięki czemu mięso stanie się bardziej kruche, a ryzyko rozwoju chorobotwórczych bakterii będzie w tym przypadku zdecydowanie mniejsze. Odradzane jest grillowanie mięs peklowanych.
Organizując grilla, należy pamiętać o tym, że przygotowywane posiłki muszą być pieczone na odpowiednich produktach. Najlepiej nadaje się do tego węgiel drzewny. Warto także zrezygnować z użycia rozpałki, która wydziela toksyczne substancje. Do tego potrawy nie mogą piec się zbyt długo, bo może to sprawić, że staną się zbyt suche i stracą swoje wartości odżywcze. Ponadto ruszt każdorazowo powinien być oczyszczony, bo położenie świeżego mięsa na przypalonym tłuszczu może sprawić, że stanie się ono źródłem trujących substancji. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest więc umieszczenie produktów na aluminiowych tackach, które zapewniają właściwą wentylację.
Jakie produkty nadają się na grilla?
Dobrze nada się chude mięso, np. indyk, kurczak czy chuda wołowina. Należy jednak pamiętać o tym, że musi ono mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy piec go, gdy jest zamrożone! Nie wolno zapominać, że spożywane w nadmiarze jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co powoduje wzrost cholesterolu i nadciśnienia. Taki rodzaj pokarmu jest jednak bardzo ciężkostrawny, dlatego warto dodać do niego czosnek czy aromatyczne zioła. Jakie inne potrawy z grilla można przygotować? Podczas pikniku na ogródku warto przyrządzić także warzywa. Świetnie nadadzą się do tego cukinia czy bakłażan, które można napełnić wybranym farszem, np. na bazie pomidorków koktajlowych i sera feta z dodatkiem świeżych ziół. Niezwykłe walory smakowe ma również kukurydza czy pieczony ziemniak oraz krewetki z grilla.Zamiast kalorycznych kiełbas czy boczku można wybrać ryby. Ich tłuszcz jest dużo zdrowszy niż ten zawarty w mięsie, a do tego zawierają kwasy omega-3, więc przyczyniają się do obniżenia poziomu trójglicerydów. Na koniec warto pamiętać, że każdą ucztę opartą na pokarmach z rusztu można urozmaicić warzywnymi surówkami, które zmniejszą ryzyko wnikania szkodliwych substancji, a do tego dostarczą organizmowi cennych witamin oraz niwelują działanie wolnych rodników.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze