Jak możesz wykorzystać mrożonki?
DAMIESA • dawno temuZimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej porze roku, warto postawić na mrożonki, które można serwować na wiele różnych sposobów.
Moje propozycje to:
Zupa jarzynowa – świetnie będzie smakować, jeśli zawarte w mrożonce składniki połączymy z pieczonymi na maśle ziemniakami. Danie będzie bardziej sycące, a zabielenie zupy śmietaną wysubtelni jej smak. A do dekoracji – przyda się natka. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy doradzałabym ziele angielskie i liść laurowy.
Sałatka warzywna – choć bardziej „na rękę” jest nam kupić mieszankę złożoną z kilku składników i dodać do niej jedynie pozostałe, to ja jednak doradzałabym odrobinę więcej wysiłku włożonego w jej przygotowanie i wykorzystanie np. mrożonki pod postacią jedynie marchewki z groszkiem. Powód? Użycie większości mrożonych produktów w sałatce sprawi, że sporo straci ona na swoich walorach, więc aby cieszyć się pełnią smaku warto poświęcić chwilę dłużej na ugotowanie selera, czy pietruszki.
Risotto – w tym przypadku jak wiadomo dochodzą jeszcze składniki, które sprawiają, że smak mrożonek nieco „ginie”. Ryż i dodatki mięsne w połączeniu w warzywami z mrożonki wypadną idealnie, tym bardziej, że całość lekko podsmażamy, a ryż nabiera smakowitego aromatu przez wcześniejsze gotowanie go w bulionie rosołowym. Co więcej – aby potrawa nabrała „charakteru” można ten pokusić się o wykorzystanie wina. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy serem żółtym.
A jakie inne pomysły na zastosowanie mrożonek Wy macie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze